Negocierile dintre Grecia și creditorii internaționali întruniți la Bruxelles continuă și astăzi (25 iunie). Discuțiile începute ieri s-au încheiat fără niciun rezultat, motiv pentru care guvernul elen va relua astăzi negocierile. Situația este cu atât mai complicată cu cât grecii trebuie să returneze până la sfârșitul acestei luni o datorie de 1,6 miliarde de euro către FMI. 

Pentru a evita intratrea în incapacitate de plată, premierul Alexis Tsipras a reluat ieri (24 iunie) nefocierile cu liderii europeni: Jean-Claude Juncker (președintele Comisiei Europene), Christine Lagarde (directorul FMI) și Mario Draghi (președintele Băncii Centrale Europene). Din câte se pare însă, guvernul elen și creditorii internaționali s-au împotmolit în negocierile privind taxele și reducerea pensiilor, susține Wall Street Journal, citat de Mediafax

Grecia nu a fost de acord cu setul de propuneri înaintate în unanimitate de creditorii internaționali, motiv pentru care, la începutul acestei săptămâni, a trimis miniștrilor de finanțe din zona euro propriile propuneri de reformare, refuzând orice compromis. 

Acest lucru l-a determinat pe Hans Joerg Schelling, ministrul austriac de finanțe, să declare cu pesimism că,

În cazul în care acest document nu este acceptat de miniștrii de finanțe, atunci va trebui să ne gândim să pregătim alternative. Ca întotdeauna am încredere că va fi un acord, dar devine tot mai dificil cu fiecare minut care trece.

Tsipras declara ieri că:

Această poziție ciudată (a creditorilor) poate ascunde două lucruri: fie nu își doresc un acord, fie servesc anumite interese în Grecia. 

În acest context, parlamentarii europeni au inclus pe agenda dezbaterilor din această săptămână (înaintea summitului Consiliului European din 25-26 iunie 2015)  și problema greacă care ar trebui să își găsească soluționarea săptămâna aceasta, după cum susține vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans:

Trebuie să respectăm așteptările poporului elen care suferă, lucrăm pentru acesta.

Totodată, reprezentantul PPE, Manfred Weber, este de părere că:

Grecia are nevoie de un plan pentru a ieși din spirala negativă la care asistăm acum. De aceea, cerem un program care să permită Greciei o perspectivă pentru cetățeni și posibilitatea de a-și plăti datoriile.

Dacă unii eurodeputați susțin că nu există o rezolvare rapidă la criza Greciei, alții declară că situația nu mai suportă amânare, motiv pentru care trebuie luate soluții urgente:

Ce așteptăm? Ar fi ridicol să punem în pericol viitorul monedei unice și al zonei euro din cauza unor chestiuni precum TVA-ul în restaurante,

a notat Gianni Pittella (S&D, Italia). 

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, avertiza de săptămâna trecută asupra unui risc crescut de ieșire a Greciei din zona euro (un așa-zis "Grexit haotic și incontrolabil") și poate chiar din UE, căreia s-a alăturat în 1981.

Surse: EurActiv.com, Mediafax.ro, BIPE