Prețurile de consum au crescut ușor în ianuarie față de luna anterioară, dar rata anuală a inflației a fost mai redusă decât în decembrie 2019.

Astfel, prețurile de consum au fost mai mari cu circa 3,6% decât în ianuarie 2019, arată datele de la Institutul Național de Statistică. În decembrie, rata anuală a inflației fusese 4%, una dintre cele mai ridicate din UE.

Cea mai mare creștere a fost consemnată la alimente, ale căror prețuri au fost mai mari cu 4,75% față de ianuarie 2019. Prețurile tarifelor au crescut cu 4%, în timp ce produsele nealimentare s-au scumpit cu 2,7% în anul încheiat la 31 ianuarie.

Față de decembrie, prețurile au crescut cu 0,4% în ianuarie, în special din cauza scumpirii alimentelor. Produsele alimentare au avut prețuri mai mari cu 1% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă. Serviciile s-au scumpit cu 0,4%, în timp ce prețurile bunurilor nealimentare au fost aproape neschimbate, arată datele INS.

Cela mai mari creșteri de prețuri s-au consemnat la legume și fructe proaspete, care s-au scumpit cu 3% și 2,8%, respectiv, în doar o lună. Energia termică s-a scumpit cu aproape 3% față de decembrie, dar combustibilii s-au ieftinit cu 2,1% în ianuarie, după eliminarea supraaccizei.

O creștere foarte mare a fost înregistrată la nivelul tarifelor pentru transport aerian, de peste 50%, dar acestea au o pondere foarte mică în coșul de consum. Serviciile poștale s-au scumpit cu 7,4% în ianuarie față de decembrie, iar produsele din tutun au avut prețuri mai mari cu 1,6%.