Producția agricolă bună de la începutul verii a dus la scăderea prețului mediu al alimentelor, iar rata inflației a coborât de la maximul ultimilor cinci ani atins în mai.

Rata anuală a inflației - care măsoară creșterea prețurilor față de aceeași lună a anului precedent - a fost de 4,56% în iulie, în scădere de la 5,4% în iunie. Vârful din acest an al inflației a fost în mai, când rata anuală a fost de 5,41%.

Față de iunie 2018, prețurile de consum au scăzut cu aproape 0,5% în iulie, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Produsele alimentare s-au ieftinit cu 0,8%, în medie, în iulie, iar prețul mărfurilor nealimentare a coborât cu 0,5%, în timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%.

Chiar dacă majoritatea prețurilor au crescut ușor, legumele și fructele s-au ieftinit semnificativ față de iunie, arată datele INS. Astfel, prețurile legumelor și conservelor de legume au scăzut cu aproape șase procente, în timp ce fructele proaspete s-au ieftinit cu 6,5%. În ceea ce privește mărfurile nealimentare, costul energiei a avut o influență puternică, datorită scăderii cu aproape patru procente față de luna iunie a prețului mediu al electricității.

Comparativ cu aceeași lună din 2017, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,2% în iulie, în timp ce prețurile alimentelor și serviciilor au crescu cu 3,4% și, respectiv, 2,7%.

Banca națională și-a redus, în această săptămână, estimarea privind rata inflației la final de an la 3,5%, de la 3,6% anterior.