Prețurile de consum au crescut mai puțin în luna noiembrie, iar rata anuală a inflației a coborât la 2,1%, de la 2,24% în octombrie, arată datele Institutului Național de Statistică.

Prețurile produselor alimentare au crescut cu 3,8% față de noiembrie 2019, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 2,8%, iar bunurile nealimentare cu 0,8%.

Comparativ cu octombrie, prețurile de consum au crescut cu doar 0,1% în noiembrie, a spus vineri INS. Prețurile alimentelor au scăzut nesemnificativ în noiembrie, cu mai puțin de 0,1%, în timp ce bunurile nealimentare s-au scumpit, în medie, cu 0,3%, iar creșterea prețurilor la servicii a fost, de asemenea, minoră, de 0,07%.

Potrivit datelor INS, în sectorul produselor alimentare cel mai mult s-au scumpit ouăle, cu 2%, și fructele proaspete, cu 1,5%. În schimb, prețurile citricelor a scăzut cu aproape 10%, iar cartofii s-au ieftinit cu 1%.

Dintre servicii, cele mai mai mari creșteri de prețuri au fost la energia electrică, 1,2%, în timp ce tarifele pentru transportul aerian au scăzut cu 5,3%, iar prețurile utilităților au fost mai mici cu 0,2%.