Rata anuală a inflației a urcat la 8,35% în luna ianuarie, de la 8,2% în decembrie 2021, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică.

Produsele nealimentare s-au scumpit cu 10,18% în ianuarie comparativ cu aceeași lună din 2021, în timp ce prețurile alimentelor au crescut cu 7,24%, iar cele ale serviciilor cu 5,66%, potrivita datelor INS.

Doar în ianuarie, prețurile de consum au crescut cu 1,5% față de luna anterioară. Astfel, alimentele au fost cu 1,15% mai scumpe decât în decembrie, produsele nealimentare cu 1,73%, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 1,37%.

Comparativ cu decembrie, prețurile combustibililor au urcat cu 3,6% în ianuarie, iar creșteri majore au fost înregistrate și de prețurile energiei electrice, gazelor, precum și a altor utilități. INS precizează că aplică o metodă specială de calcul pentru a ține cont de schema de compensare pentru prețurile energiei și gazelor destinate consumatorilor casnici.

Banca Națională a României estimează că în acest an prețurile vor crește chiar mai mult decât în 2021. Astfel, BNR estimează că rata inflației va închide anul la 9,6%, semnificativ peste nivelul de 8,2% din decembrie 2021. Inflația din 2021 a fost cea mai ridicată din aproape două decenii și cea mai mare de când România este stat membru al UE.