Rata anuală a inflației a urcat la 8,53% în luna februarie, de la 8,35% în ianuarie, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică.

Prețurile produselor nealimentare era în februarie mai mare cu 9,33% față de aceeași lună din 2021, în timp ce produsele alimentare s-au scumpit cu 8,84%, iar serviciile cu 6,08% în precedentele 12 luni.

Doar în februarie, prețurile de consum au crescut cu 0,58%. Prețurile alimentelor au fost mai mari cu aproape 2% față de ianuarie, iar serviciile s-au scumpit cu 0,6% în februarie. Totuși, prețurile mărfurilor nealimentare au fost mai mici cu 0,3% în februarie față de luna anterioară.

BNR prognozează o inflație de 11,2% la finalul trimestrului al doilea din acest an, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an și de 9,6% la sfârșitul trimestrului IV din 2022, conform celui mai recent raport trimestrial asupra inflației. Însă, creșterile puternice de preț la combustibili se vor vedea în curând în prețurile celorlalte produse, iar banca centrală s-ar putea să fie nevoită să își majoreze estimările.