Rata anuală a inflației a urcat la 3,2% în luna aprilie a acestui an, de la 3,1% în martie, potrivit datelor comunicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Principala cauză a creșterii prețurilor comparativ cu aprilie 2020 este scumpirea produselor nealimentare cu 5,2%. Prețurile serviciilor au fost cu 2,6% mai mari în aprilie față de aceeași lună din 2020, iar produsele alimentare s-au scumpit cu aproape 0,8% în același interval.

Prețurile de consum au crescut cu 0,5% în aprilie, comparativ cu martie 2021.

Inflația se menține peste estimările băncii centrale, în special după creșterea prețurilor la electricitate de la începutul anului, în urma liberalizării pieții.

„Actualul scenariu evidențiază o traiectorie relativ mai înaltă a ratei anuale prognozate a inflației pe parcursul următorilor doi ani, în condițiile în care aceasta este din nou revizuită sensibil în sens ascendent pe termen scurt și în mai mică măsură pe cel de-al doilea segment al orizontului proiecției. Astfel, rata anuală a inflației este așteptată să urce vizibil peste limita de sus a intervalului țintei în semestrul II 2021, sub impactul tranzitoriu mai puternic al factorilor pe partea ofertei, incluzând creșterea accentuată a cotațiilor unor mărfuri de natură să accelereze inflația pe plan mondial”, a anunțat miercuri BNR.