Rata inflației a urcat la peste 10% în luna martie, pentru prima dată în ultimii 18 ani, în contextul unei creșteri accelerate a prețurilor în toate categoriile.

Doar în martie, prețurile de consum au crescut cu 2% față de luna anterioară, arată datele Institutului Național de Statistică.

Prețurile produselor alimentare au înregistrat cele mai mari creșteri în luna martie, un avans în medie de 2,5% față de februarie. Comparativ cu luna anterioară, prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu aproape 1,9% în martie, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 0,7%.

Față de martie 2021, prețurile de consum au fost mai mari cu 10,15%, cea mai mare inflație anuală din toamna anului 2004. Practic, rata inflației nu s-a mai scris cu două cifre de circa 18 ani.

Prețurile alimentelor au fost cu 11,2% mai mari în martie față de aceeași lună a anului trecut, în timp ce produsele nealimentare și serviciile s-au scumpit cu 10,9% și, respectiv, 6,5% în precedentele 12 luni.

În rândul produselor alimentare, INS remarcă o creștere cu peste 30% a prețurilor la cartofi și ulei față de martie 2021 în timp ce produsele de morărit, făina și mălaiul au înregistrat scumpiri cu peste 20% în aceste 12 luni.

Combustibilii s-au scumpit cu peste 34%, în timp ce prețul gazelor a fost în martie cu 46,5% mai mare decât în urmă cu un an, arată datele INS.

 

BNR prognozează o inflație de 11,2% la finalul trimestrului al doilea din 2022, urmând ca avansul prețurilor să se mai domolească în a doua parte a anului, spre 9,6% în decembrie.