Datele statistice arată că numărul șomerilor a crescut în luna aprilie, în contextul în care multe companii au sistat activitatea din cauza epidemiei de coronavirus.

Rata șomajului s-a ridicat la 4,8%, cel mai ridicat nivel din septembrie 2017, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică.

Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna aprilie 2020 a fost de 432.000 de persoane, în creștere atât față de luna precedentă (414.000 persoane), cât și față de aceeași lună a anului anterior (355.000 persoane), arată datele INS.

Numărul șomerilor este deci cu 21,4% mai mare decât în aprilie 2019. În primele patru luni, numărul șomerilor este cu 13,2% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Evoluția în creștere a șomajului, după tendința descendentă din ultimii cinci ani, a fost cauzată de apariția și în România a pandemiei de COVID-19 și de măsurile severe adoptate pentru limitarea crizei sanitare. Multe companii și-au încetat activitatea în această perioadă, iar o parte dintre acestea au renunțat la unii angajați definitiv, chiar dacă un număr de circa un milion de salariați au avut contractele de muncă doar suspendate.