Rata șomajului a urcat la 5,4% în trimestrul al doilea al anului, de la 4,3% în trimestrul anterior, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit INS, rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 65,2%, în scădere cu 0,2 puncte procentuale raportat la aceeași perioadă de referință.

Populația activă a României era de 8,987 milioane de persoane, dintre care 8,505 milioane de persoane erau ocupate și 482.000 erau șomeri. Rata de ocupare a tinerilor (grupa de vârstă 15-24 ani) a fost de 24,4%.

De asemenea, gradul de ocupare a fost mai mare la bărbați (73,6% față de 56,4% la femei) și la persoanele din mediul urban (66,1%, comparativ cu 64% în mediul rural).

Pe grupe de vârstă, rata șomajului a atins nivelul cel mai ridicat (15,4%) în rândul tinerilor, cu vârste între 15 și 24 de ani.

„Pandemia COVID19 a afectat piața muncii prin scăderea moderată a populației ocupate și a ratei de ocupare și creșterea numărului de șomeri și a ratei șomajului. Efectele cele mai vizibile se referă însă la creșterea numărului persoanelor ocupate absente de la locul de muncă (persoane ocupate care, deși au un loc de muncă, nu au lucrat nici măcar o oră în cursul săptămânii de referință, fiind în concediu - de diverse tipuri, zile libere, întreruperea temporară a activității pentru diverse motive etc.)”, a comunicat INS.