Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență care permite amânarea ratelor, pentru cei care nu și-au amânat deja ratele timp de nouă luni, dacă vor face solicitări până la 15 martie 2021.

Perioada totală pentru care se poate solicita amânarea plății ratelor este de 9 luni, a precizat premierul Florin Cîțu, după ședința de guvern de miercuri. 

„O altă OUG pe care am aprobat-o astăzi și la care s-a lucrat în timp record, este o OUG pe care o așteaptă mulți români. Este vorba despre modificarea OUG 37, privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate (...) este vorba despre prelungirea amânării ratelor la bancă”, a spus Florin Cîțu.

Premierul a precizat că nu se modifică condițiile pentru a se putea cere amânarea ratelor.

Debitorii care doresc să beneficieze de suspendarea, cu până la nouă luni, a plății ratelor la bănci trebuie să declare, pe propria răspundere, că veniturile le-au scăzut cu minimum 25% în ultimele 3 luni anterioare solicitării, prin raportare la perioada similară din anii 2019/2020, potrivit proiectului publicat de Ministerul Finanțelor Publice.

Solicitările pentru suspendarea plății obligațiilor pot fi transmise creditorului până la data de 15 martie 2021, acesta urmând a efectua analiza și emite decizia până cel târziu la 31 martie 2021.

Potrivit Ministerului Finanțelor, soldul total al creditelor pentru care au fost aprobate solicitări de amânare la plată până la finalul lunii septembrie 2020, în contextul epidemiei COVID-19, se ridică la 42,9 miliarde de lei și au fost acordate unui număr de aproximativ 558.000 de debitori, cuantumul acestor credite reprezentând 14,7% din totalul creditelor acordate de către sectorul bancar.