Piața gazelor va fi total liberalizată, iar atât PNL cât și PSD vor să arate că prețurile vor scădea. Furnizorii se țin tare, deocamdată.

Ministrul energiei a anunțat că este posibil ca prețurile gazelor să nu scadă odată cu liberalizarea pieței, dar a avertizat furnizorii că Guvernul va interveni dacă nu vor apărea ieftiniri, scrie Agerpres.

„Prețurile la populație ar trebui să scadă cu cel puțin 10-15% față de nivelul actual. Că nu va fi cu 1 iulie, că va fi cu 15, că va fi cu 1 august, dar va trebui să fie (o ieftinire - n.r.), pentru că nu putem să rămânem așa. Vă asigur și îi asigur pe toți românii că avem pârghiile necesare la nivelul Guvernului să facem acest lucru dacă observăm că în continuare se abuzează de poziție dominantă în piață. Consiliul Concurenței este pregătit, ANPC-ul este pregătit, ANRE-ul este pregătit, noi, ministerul, suntem pregătiți și o să intervenim dacă va fi cazul”, a declarat Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri.

El i-a acuzat pe furnizori că abuzează de pozițiile lor dominante în piață pentru a ține prețurile ridicate.

„Anumiți furnizori abuzează de o poziție dominantă și nu își reduc prețurile la consumatorul final în momentul în care pe piață cumpără gazul de la producători la un preț mult mai mic. Aici aș vrea să atrag atenția că în momentul de față se tranzacționează gazul prin acel program de gas release undeva la 30-30 și ceva de lei pe MWh pentru vară și undeva la 48-50 lei pentru perioada de iarnă până la sfârșitul anului. În comparație cu 68 de lei, cât este acum, este o diferență foarte mare și nu văd nicio reacție a celor doi mari furnizori de gaze, ba din contră, niște declarații de presă ușor arogante ale unui furnizor de gaze, ceea ce îmi lasă, trebuie să recunosc, un gust amar, o dezamăgire”, a spus Virgil Popescu.

Într-o declarație pentru Agerpres, E.ON România au explicat că nu există în prezent pe piață cantități de gaze disponibile la prețuri rezonabile și pe termen lung, astfel încât facturile populației să scadă de la 1 iulie.

„Prețul final al gazelor naturale este influențat în cea mai mare măsură de evoluția costurilor de achiziție a gazelor naturale din surse interne și import după 1 iulie a.c. și mai ales în sezonul rece, când consumul nu poate fi asigurat în totalitate din surse interne, apelându-se și la importuri, așa cum o arată experiența anilor anteriori. În măsura în care cantitățile disponibile pentru piața internă vor putea fi cumpărate la prețuri rezonabile și pe termen lung, nu este exclus să avem scăderi ale prețului final. Din păcate, la momentul la care legislația a impus să transmitem oferte tuturor celor circa 1,55 milioane de clienți, aceste cantități nu au fost disponibile în piață. Și nici în prezent nu sunt disponibile la vânzare cantități de gaze naturale la nivelul necesar pentru acoperirea integrală, pentru un an de zile, a consumului estimat al acestor clienți la un preț garantat sub nivelul celui actual din oferta noastră”, au spus marți reprezentanții E.ON.

Deputatul PSD Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii a Camerei, a spus că furnizorii vor plăti o taxă din veniturile suplimentare realizate ca urmare a liberalizării pieței.

Comisia a aprobat un amendament la Legea energiei, care prevede introducerea unei taxe asupra veniturilor furnizorilor, respectiv pe diferența dintre plafonul de 68 lei/MWh la achiziția de la producători care va fi eliminată de la 1 iulie și prețul de achiziție din piață, care în prezent este mult sub acest nivel, a spus Iancu, potrivit Profit.ro.

„Liberalizarea este un proces ireversibil, dar trebuie să fim conștienți că o piață liberă nu este liberă de reguli. O piață liberă fără reguli este un dezastru, dar de obicei este un dezastru pentru consumatori. Cu alte cuvinte, ne trebuie reguli”, a spus deputatul PSD. El consideră că diferența dintre 68 lei/MWh și prețul actual de achiziție, de circa 30 de lei, ar trebui să se resimtă în prețul final aplicat consumatorului casnic.

„Acum este preluată de furnizor, în totalitate, furnizorul ne-a făcut deja scrisori și ne spune «Vă păstrăm prețul». Nu este o atitudine responsabilă. Și atunci trebuie să creăm o regulă, iar regula se numește windfall tax. Această taxă noi am introdus-o ieri în lege (Legea energiei – n.r.) și îi spunem furnizorului că, la prețul pe care îl plătește producătorului, îi lăsăm marja lui de furnizare, chiar majorată, dar diferența în totalitate se preia prin această taxă în bugetul de stat, pentru consumatorul vulnerabil. Acest lucru până se depășește limita de 68 lei/MWh. Când s-a depășit această limită, care era limita în fața procesului de liberalizare, se va duce totul într-un comportament de piață. Dar este nevoie de această intervenție, pentru că nu ne putem aștepta ca operatorii să renunțe de la ei putere la această sumă în plus pe care o pot obține din piață”, a explicat Iulian Iancu, potrivit Profit.ro.