După realegerea lui Erdoğan "inflația ridicată, prăbușirea lirei turcești și deficitul bugetar în creștere ar putea agrava criza economică din Turcia", susține economistul german Norbert Tofall, relatează To Vima.

"Lira slabă face ca importurile în Turcia să fie din ce în ce mai scumpe, alimentând și mai mult inflația. Nu e posibil nici să se importe mai puține mărfuri întrucât dependența Turciei de importuri este foarte mare”, explică Tofall într-un interviu acordat revistei Der Spiegel.

Erdoğan "crede că poate eluda legile economiei. Dar nici asta nu va reuși. Se poate vedea deja din reacția piețelor financiare după realegerea sa. Lira turcească a scăzut imediat la un minim istoric”. Rezervele valutare s-au redus masiv.

"Creșterea exporturilor, care ar genera intrări de valută, sau turismul cu greu vor putea acoperi lipsa de valută. Este posibil să existe o extindere a controalelor de capital. Ar putea apărea o criză a balanței de plăți”, mai susține Tofall.

Potrivit Deutsche Welle, chiar dacă datoria publică a Turciei este de aproximativ 35% din produsul intern brut (PIB) – mai mică decât în ​​majoritatea țărilor din zona euro, datoria privată în Turcia este de 180% din produsul intern brut, ceea este "o sumă uriașă”, potrivit lui Tofall.

"Debitorii nu au aproape deloc rezerve și nici posibilitatea de a împrumuta bani din străinătate, deoarece serviciul datoriei devine din ce în ce mai scump pe măsură ce lira turcească scade”.

"Erdoğan însuși spune că statele din Golf au susținut lira turcească și există și zvonuri că ar putea atrage fonduri din Rusia”, mai spune economistul german. "Dar pentru cât timp și în ce condiții vor fi dispuse aceste țări să achite deficitul de cont curent al Turciei? Există cu siguranță un risc de faliment al statului turc. Cu toate acestea, este dificil de prezis când se va întâmpla acest lucru. Dar dacă se va întâmpla, va fi interesant de văzut cum va reacționa Erdoğan”, conchide Norbert Tofall.

Sursa: RADOR