Într-un an în care sistemul bancar a revenit pe profit pentru prima oară de la debutul crizei, apetitul pentru tranzacții este în creștere.

Trei-patru bănci ar fi de vânzare, în vreme ce alte două sunt interesate să cumpere, potrivit directorului Direcției de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

Fondul american de investiții JC Flowers, care a preluat recent un sfert din acțiunile Băncii Carpactica, vrea să cumpere și Piraeus Bank, pentru a forma o instituție de credit care să acceadă în top 10.

Dacă despre tranzacția în cazul Băncii Carpactica și Piraeus Bank reprezentantul BNR a spus că ar urma să fie încheiată săptămâna viitoare, Cinteză a refuzat să ofere numele altor bănci aflate pe lista posibilelor ținte.

La vânzare ar mai fi și cele două bănci private cu capital românesc, Banca Feroviară și Banca Română de Credite și Investiții, potrivit profit.ro, în vreme ce una dintre băncile care are pe listă o eventuală achiziție este Garanti Bank.

În momentul de față, sistemul bancar din România reunește 39 de instituții, zece dintre ele fiind considerate cu importanță sistemică, conform BNR. Aceste zece bănci au un rol semnificativ în cadrul sectorului bancar românesc, deținând la nivelul lunii iunie 72 la sută din active, 75 la sută din depozite și 73 la sută din creditele acordate, arată datele BNR.

Băncile de importanță sistemică sunt BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, ING Bank, Alpha Bank, Garanti Bank, CEC Bank și Bancpost. Ele vor intra automat în exercițiile de evaluare a calității activelor și în testele de stres, precum și în mecanismul de rezoluție și redresare, în caz că întâmpină probleme.

24 de bănci pe plus

Totuși, pentru 2015 vorbim în premieră pentru ultimii șase ani de profit, potrivit lui Cinteză. Sistemul bancar a încheiat trimestrul trei cu un profit net de 2,24 miliarde de lei, și va încheia întregul an pe plus, chiar dacă mai trebuie să facă niște provizioane.

Datele BNR indică faptul că 15 bănci înregistrau pierderi cumulate în septembrie de 600 milioane lei, iar alte 24 aveau un profit total de 2,8 miliarde lei. Anul trecut, sistemul bancar a raportat o pierdere netă de 4,6 miliarde de lei.

Primele trei bănci locale - BCR, BRD și Banca Transilvania - au făcut un profit cumulat de aproape 1,6 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului.