Pilonul II nu se desființează, ci va deveni opțional, a anunțat joi premierul Mihai Tudose. Șeful guvernului nu ține însă seama de faptul că există deja pensii private opționale - Pilonul III, iar Pilonul II definește pensiile private OBLIGATORII.

„Nu desființează nimeni pilonul II, nu-l naționalizează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opțional. Românul va avea un tablou în față. Eu cu contribuția mea atât obțin pe punctul de pensie, dincolo atât obțin acel randament”, a declarat Mihai Tudose într-un interviu acordat postului de televiziune Digi24.

Tudose a anunțat recent că analizează mai multe variante pentru Pilonul II de pensii, susținând că pensiile private au un randament mai mic decât PIlonul I (pensiile plătite de stat). Printre variantele analizate se număra reducerea contribuției, eliminarea comisionului de administrare, dar guvernanții au negat în repetate rânduri că ar dori naționalizarea - transferul sumelor din fondurile private în buzunarul statului. Luni, premierul a spus în Parlament că Guvernul „nu se atinge” de Pilonul II de pensii, iar banii ”rămân acolo”.

Ce anunță însă acum prim-ministrul este că statul nici nu va mai vira în fondurile private, începând din 2018, practic anulând reforma pensiilor din urmă cu un deceniu.

Pilonul II a fost lansat în septembrie 2007, când a început înscrierea salariaților la fondurile de pensii private obligatorii, și primele contribuții au fost virate în luna mai 2008. Contribuțiile la Pilonul II sunt virate administratorilor de Casa Națională de Pensii Publice din bugetul asigurărilor sociale, alimentat din sumele virate de angajatori și angajați. Lunar, angajatorul virează un procent din venitul brut al fiecărui angajat către asigurările sociale (CAS), iar o parte din bani este transferată automat în contul individual de pensie al fiecărui participant la Pilonul II.

În același timp, a fost creat și Pilonul III - al pensiilor facultative administrate privat, la care salariații (și angajatorii acestora) pot cotiza cu până la 15% din venitul salarial brut. Spre deosebire de Pilonul II, contribuția la Pilonul III nu este obligatorie, dar este deductibilă în limita a 400 de euro pe an.

Pilonul III a fost creat ca sursă suplimentară la pensia publică de stat și pensia privată obligatorie.