Guvernul a modificat miercuri prevederile prin care refugiații ucraineni din România primesc ajutor din partea statului nostru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, noile modificări făcute la OUG 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

"Actul normativ stabilește posibilitatea de a acorda o sumă forfetară lunară, pentru o singură perioadă, de maximum patru luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, pentru a acoperi cheltuielile cu hrana și cazarea pe teritoriul României, pentru familiile, dar și pentru persoanele singure care beneficiază de decizia europeană în domeniu. Cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare pentru sumele respective vor fi stabilite, așa cum am menționat, printr-o hotărâre de guvern care va fi anunțată după această ordonanță de urgență. Sprijinul financiar pentru acoperirea cheltuielilor de cazare va fi acordat și după îndeplinirea perioadei de patru luni consecutive, până la finalul anului în curs, pentru persoane din categoriile care sunt vizate de acest act normativ, în condiții care vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului", a declarat Dan Cărbunaru. 

Actul stabilește posibilitatea de a acorda o sumă forfetară lunară, pentru o singură perioadă, de maximum patru luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, pentru a acoperi cheltuielile cu hrana și cazarea pentru familiile, dar și pentru persoanele singure, conform deciziilor europene. Cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare pentru sumele respective vor fi stabilite printr-o Hotărâre de Guvern care va fi adoptată ulterior.

Purtătorul de cuvânt a mai specificat că sunt 5.007 refugiați din Ucraina care muncesc în România. El a mai spus că există un deficit muncitori și a fost nevoie de un cadru normativ pentru un a aduce peste 100.000 de străini care să acopere nevoia de forță de muncă din România.

"Această măsură nu face altceva decât să vină în sprijinul refugiaților pentru a-i ajuta să se încadreze pe piața muncii, dar și pentru a-i ajuta pe copii, sunt zeci de mii de copii dintre cei 110.000 de cetățeni ucraineni care se află pe teritoriul României și care sunt integrați deja în sistemul școlar din România sau sunt conectați la sistemul educațional prin intermediul mijloacelor de comunicare electronică cu profesori, cu învățători, cadre didactice din Ucraina. Aceasta este informația pe care aș fi vrut să v-o dau în legătură cu noul cadru normativ pentru a sprijini refugiații din Ucraina", a mai declarat Cărbunaru. 

Pe sensul de intrare în România, până miercuri au fost 73.433 de persoane, dintre care 7.316 de cetățeni ucraineni. Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 11.04.2023, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 3.965.861 cetățeni ucraineni.

Programul 50/20 

În țară sunt deschise și funcționează șase centre, unde la sosirea în România, refugiații pot găsi cazare oferită gratuit. Centrele sunt situate în Timișoara, Rădăuți, Galați, Giurgiu, Maramureș, iar în capitală - București. Cazarea și masa în centre sunt gratuite.

În plus, în România funcționează programul 50/20, care are ca scop găsirea de locuințe pe termen lung. În cadrul programului de stat, persoanele care găzduiesc cetățeni sosiți din zona de conflict armat din Ucraina primesc plăți lunare în numerar pentru:

- locuință - 50 lei de persoană pe zi,

- mese - 20 lei de persoană pe zi.