Anul 2017 a adus noi reduceri de taxe, precum scăderea cotei generale de TVA de la 20% la 19%, și a accizei la carburanți, iar populația așteaptă și guvernul PSD să introducă măsurile promise.

Codul Fiscal care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016 a inclus și unele măsuri ce se aplică de la 1 ianuarie 2017, precum reducerea ratei TVA de la 20% la 19%, eliminarea impozitului pe construcții speciale și a supraaccizei la carburanți de 7 eurocenți pe litru.

De asemenea, anul acesta vine cu o serie de modificări cu privire la contribuțiile la asigurările de sănătate (CASS), notează Agerpres. Astfel, baza de calcul a acestora, la care se aplică cota de 5,5%, va fi plafonată la de cinci ori salariul mediu brut pe economie. În plus, se elimină excepția potrivit căreia persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de autor, investiții, precum și din alte surse, nu datorează contribuție de sănătate pentru aceste venituri dacă realizează și venituri din salarii, pensii sau din activități independente.

Totodată, din 2017, companiile vor beneficia de extinderea perioadei de scutire de impozit pe profitul reinvestit. Această măsură a fost introdusă la jumătatea anului 2014, însă pe termen limitat, și urma să expire la finalul lui 2016. De data aceasta, facilitatea a fost extinsă pe perioadă nedeterminată.

Agricultorii vor putea opta pentru un regim special de TVA, prin care vor fi scutiți de TVA, însă vor plăti o compensație în cotă forfetară, care reprezintă suma rezultată prin aplicarea procentului de compensare în cotă forfetară asupra prețului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrărilor de produse agricole și prestărilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor. „Procentul de compensare în cotă forfetară este 1% pentru anul 2017, 4% pentru anul 2018 și 8% începând cu anul 2019”, se subliniază în actul normativ care conține această facilitate.

Pe lângă măsurile fiscale, o parte a populației va benefici și de unele decizii ale autorităților, multe dintre ele anunțate în campania electorală.

Din ianuarie, angajații din Educație ar trebui să primească salarii mărite cu 15%, după majorarea cu același procent a salariaților din Sănătate în decembrie.

Viitorul Guvern va majora de la 1 februarie salariul minim brut pe economie cu 200 de lei, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, potrivit ultimelor declarații ale președintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea. Ultima creștere a salariului minim brut a avut loc anul trecut, în luna mai, de la 1.050 de lei, notează News.ro.

Social democrații au mai anunțat că noul Executiv va elimina contribuțiile la sănătate pentru toți pensionarii, iar pensiile mai mici de 2.000 de lei vor fi scutite de impozitul pe venit.

Dragnea a mai spus că, de la 1 martie, se va elimina TVA pentru vânzarea locuințelor și impozitul pe transferul proprietăților cu valoare sub 450.000 de lei. Bugetarii vor primi tichete de vacanță în valoare de 1.450 de lei/tichet, iar pensionarii cu venituri minime vor avea 520 de lei, cu 120 de lei mai mult.

Viitorul Guvern vrea să reducă, de la 1 martie, impozitul pentru microîntreprinderile care au mai mult de un salariat, de la 2% la 1%, și să majoreze plafonul de încadrare ca microîntreprindere de la 100.000 de euro la 500.000 de euro.

Mai mult, noul Parlament a votat din nou legea Dragnea de eliminare a 102 taxe nefiscale, printre care taxa radio-TV și timbrul de mediu, respingând cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.