Rețelele de electricitate din Ucraina și Republica Moldova au fost sincronizate cu rețeaua continentală a Europei, ceea ce va asigura stabilitatea sistemelor energetice din cele două state.

„UE va continua să sprijine Ucraina în sectorul energetic, asigurând fluxurile inverse de gaze către țară și livrarea de resurse de energie extrem de necesare”, a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie.

Aceasta a mulțumit rețelei europene a operatorilor de rețele de transport de energie electrică (ENTSO E) pentru că „a executat muncă pentru un an întreg în două săptămâni” pentru ca această sincronizare să se întâmple, dar și partenerilor ucraineni, „pentru eforturile lor eroice de a menține sistemele energetice ucrainene în funcțiune în timpul unui război teribil”.

Sincronizarea dintre sistemul european și cele din Moldova și Ucraina este în lucru încă din 2017, iar grăbitea procesului a fost posibilă datorită studiilor efectuate în această perioadă, precum și adoptării anterioare a unor măsuri de reducere a riscurilor.