Rețelele de telefonie mobilă ar putea rămâne fără curent în Europa, în această iarnă, ca urmare a unor posibile întreruperi sau dacă va fi nevoie de strategii de raționalizare a energiei.

Decizia Rusiei de a opri livrările de gaz prin principala rută de aprovizionare a Europei, ca urmare a războiului din Ucraina, a crescut șansele de penurie de energie electrică. În Franța, situația este înrăutățită de oprirea mai multor centrale nucleare, pentru întreținere.

Oficialii din industria telecomunicațiilor spun că se tem că o iarnă grea va pune la încercare infrastructura de telecomunicații din Europa. Companiile și guvernele deja caută metode pentru atenuarea impactului.

În prezent, în multe țări europene nu există suficiente sisteme de rezervă pentru a face față întreruperilor generalizate de energie electrică, au declarat patru directori din domeniul telecomunicațiilor, ceea ce ridică perspectiva unor întreruperi ale telefoniei mobile.

Unele țări ale Uniunii Europene, printre care Franța, Suedia și Germania, încearcă să se asigure că rețelele de comunicații vor continua să funcționeze, chiar dacă întreruperile de curent ajung să epuizeze bateriile de rezervă instalate pe miile de antene celulare răspândite pe teritoriul lor.

Europa are aproape o jumătate de milion de turnuri de telecomunicații, iar cele mai multe dintre ele au baterii de rezervă cu o durată de viață de aproximativ 30 de minute pentru a face să funcționeze antenele de telefonie mobilă. Obișnuite cu alimentarea neîntreruptă cu energie electrică timp de zeci de ani, țările europene nu au, de obicei, generatoare de rezervă pentru durate mai lungi.

În Franța, un plan prezentat de distribuitorul de electricitate Enedis include potențiale întreruperi de energie electrică de până la două ore în cel mai rău caz, au declarat două surse familiarizate cu acest subiect. Întreruperile generale de curent ar urma să afecteze doar anumite părți ale țării, prin rotație. Serviciile esențiale, precum spitalele, poliția și guvernul nu vor fi afectate, au precizat sursele.

Enedis a reușit să izoleze secțiuni ale rețelei pentru a alimenta clienții prioritari, cum ar fi spitalele, instalațiile industriale cheie și armata și că este la latitudinea autorităților locale să adauge infrastructura operatorilor de telecomunicații pe lista clienților prioritari.

Franța are aproximativ 62.000 de turnuri de telefonie mobilă, iar industria nu va putea să echipeze toate antenele cu baterii noi, a declarat Liza Bellulo, președintele Fédération Française des Télécoms.

În Germania, Deutsche Telekom are 33.000 de site-uri de radiocomunicații mobile (turnuri), iar sistemele sale de alimentare mobilă de urgență nu pot susține decât un număr mic dintre acestea în același timp, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Deutsche Telekom va utiliza sisteme mobile de alimentare de urgență care se bazează în principal pe motorină în cazul unor pene de curent prelungite.

Autoritatea suedeză de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, PTS, finanțează achiziția de stații de combustibil transportabile și de stații de bază mobile care se conectează la rețelele mobile pentru a face față întreruperilor de energie electrică mai lungi, a declarat un purtător de cuvânt al PTS.

Riscuri

Întreruperile de curent cresc probabilitatea ca componentele electronice să cedeze dacă sunt supuse unor întreruperi bruște, a declarat într-un interviu Massimo Sarmi, șeful lobby-ului italian al telecomunicațiilor.

Pentru a economisi energie, companiile de telecomunicații folosesc software pentru a optimiza fluxul de trafic, pentru a face turnurile să „doarmă” atunci când nu sunt utilizate și pentru a dezactiva diferite benzi de spectru, au declarat sursele familiare cu acest subiect.