Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) a inclus marți zece noi jurisdicții pe lista neagră a paradisurilor fiscale, dar a amânat decizii privind impozitarea afacerilor digitale și accizele pentru băuturi alcoolice.

Totuși, reuniunea nu a fost lipsită de controverse. Ministrul de finanțe Eugen Teodorovici, care a prezidat la Bruxelles reuniunea ECOFIN, se arăta sceptic înainte de ședință că miniștrii de finanțe din UE vor reuși să adopte marți noua listă neagră a paradisurilor fiscale, pentru că au apărut informații noi ce trebuie analizate.

„În ceea ce privește jurisdicțiile necooperante, s-au primit o serie de elemente chiar și ieri din partea unor state. Va trebui să discutăm, să analizăm și să luăm apoi o decizie”, a spus ministrul.

Cea mai amplă revizuire a listei țărilor cu deficiențe strategice ale regulilor de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului ar urma să ducă la triplarea numărului jurisdicțiilor de pe listă. Totuși, guvernele UE erau divizate în privința unora din țările care ar urma să fie adăugate pe lista neagră a paradisurilor fiscale, notează Agerpres.

În cele din urmă, Consiliul a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, unde pe lângă cele 5 jurisdicții deja incluse, au fost adăugate Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite și Vanuatu.

Aceste jurisdicții nu au pus în aplicare angajamentele pe care și le-au asumat față de UE până la termenul convenit. În același timp, alte 11 jurisdicții au primit o extindere a termenelor până la care se pot conforma.

Pe lângă actualizarea listei jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, Consiliul a avut pe masă în reuniunea de marți și alte subiecte, precum impozitarea băuturilor alcoolice și taxarea serviciilor digitale, dar și programul InvestEU.

„În cazul accizelor la alcool și băuturi alcoolice, discutăm posibilitatea ca în gospodării să poată fi produsă o anumită cantitate de alcool. Discuția este pe agendă de ceva timp, sunt progrese dar probabil o decizie pe acest subiect se va lua la următorul ECOFIN, în mai”, a spus Eugen Teodorovici.

Ministrul a adăugat că „la programul InvestEU se încearcă găsirea unei soluții de compromis privind Secretariatul comitetului de investiții, unde se va situa acesta”.

Programul InvestEU are drept obiectiv încurajarea participării investitorilor publici și privați la operațiuni de finanțare și de investiții prin acordarea de garanții de la bugetul UE, pentru abordarea disfuncționalităților pieței și a situațiilor de investiții suboptime. Potrivit poziției Consiliului, această garanție a UE este împărțită pentru a acoperi următoarele cinci componente de politică: infrastructura durabilă; cercetarea, inovarea și digitalizarea; IMM-urile; investițiile și competențele sociale.

Eugen Teodorovici, care reprezintă președinția română a Consiliului UE, nu credea că se va ajunge marți la un acord nici în privința impozitării serviciilor digitale. „În ceea ce privește taxa digitală, au fost discuții în ultima perioadă și țările membre așteaptă poziția OECD în acest sens”, a menționat ministrul.

Mai multe țări europene doresc impozitarea afacerilor din UE ale marilor companii tehnologice, dar inițiativa a fost blocată la nivelul UE, deoarece state membre se opun, iar introducerea unei astfel de taxe ar necesita unanimitate. „Irlanda, Suedia, Danemarca și Finlanda nu ar trebui să blocheze alte state care își doresc (impozitarea companiilor din domeniul tehnologiei)”, spunea săptămâna trecută ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, potrivit EURACTIV.fr.

Dar miniștrii finanțelor au trimis acest dosar la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), unde discuțiile vor continua pentru ajungerea la un acord privind taxa internațională asupra giganților mediului online până în 2020.

„Dacă până la finalul lui 2020 s-ar dovedi că acordul la nivelul OCDE ia mai mult timp, Consiliul ar putea, în acest caz, să revină la discuția asupra unei abordări europene”, a spus, potrivit AFP, ministrul Eugen Teodorovici, după reuniunea ECOFIN de la Bruxelles.