China a anunțat tarife vamale suplimentare pentru importuri de produse americane în valoare de 50 de miliarde de dolari, la doar câteva ore după ce SUA a anunțat o măsură similară.

Escaladarea rapidă a unui conflict comercial care părea minor a îngrijorat piețele internaționale, deși președintele american Donald Trump a spus că seria de riposte anunțate de ambele părți ar constitui un război comercial între cele două superputeri economice, scrie Reuters.

„Nu suntem într-un război comercial cu China, acel război a fost pierdut acum mulți ani de oameni nesăbuiți și incompetenți care au reprezentat SUA”, a scris Trump pe Twitter, miercuri dimineață.

Administrația americană și cea de la Beijing negociau un acord comercial care să reducă imensul deficit comercial al SUA în relația cu China, de circa 375 miliarde de dolari.

Dar Trump a decis în martie să impună tarife vamale de 25% pentru importurile de oțel și 10% pentru importurile de aluminiu, iar pe lista statelor exceptate, pentru moment, nu se află și China.

Ulterior, guvernul Chinei a anunțat că va taxa importurile unor produse agricole americane ca protest la decizia de a tarifa metalele.

Dar disputa comercială a escaladat la începutul lunii aprilie când Washingtonul a semnalat că intenționează să impună taxe de 25% asupra a circa 1.300 de produse industriale, medicale sau de transport, în încercarea de a convinge autoritățile chineze să abordeze tema furtului de proprietatea intelectuală și transferurilor forțate de tehnologie dinspre SUA spre China, problemă pe care Beijingul o neagă. 

La doar 11 ore după ce administrația de la Washington a anunțat lista, care include produse mai degrabă necunoscute publicului, China a anunțat tarife suplimentare pentru produse care variază de la automobilele Tesla la avioane Gulfstream și de la whiskey Jack Daniel's la bumbac și soia și alte produse agricole americane.

Astfel, comentează Reuters, dacă americanii au țintit produse care beneficiază de suportul politicii industriale chineze de a înlocui produse tehnologice de import cu produse fabricate local în industrii strategice, Beijingul vrea să provoace mai degrabă daune politice, având în vedere că principalele state care vor fi lovite de scumpirea exporturilor sunt statele cu o ridicată producție agricolă ce votează în general cu republicanii.

Ambele liste vizează produse care au generat exporturi de circa 50 de miliarde de dolari, dar nu este clar dacă și când vor fi aplicate. După publicarea listei, la Washington urmează o perioadă de circa două luni de consultări publice, în timp ce autoritățile chineze au indicat că aplicarea tarifelor suplimentare de import va depinde de aplicarea efectivă a taxelor impuse de americani.