Românii privesc cu optimism progresele ţării în tranziţia către utilizarea energiei din surse regenerabile şi consideră că deja s-a parcurs aproape jumătate din acest drum, se arată într-un sondaj realizat de E.ON şi Kantar EMNID în 10 ţări

Nu de aceeași părere sunt însă locuitorii altor state europene. Respondenţii au fost întrebaţi cum apreciază că s-au mişcat lucrurile în propria ţară, dar şi despre cum percep progresele înregistrate de alte ţări.

Ţările europene şi-au fixat obiective ambiţioase privind trecerea de la producţia de energie bazată pe surse convenţionale (cărbune, gaz etc) la cea din surse regenerabile (fotovoltaice, eoliene sau hidro), dar una din întrebările momentului este cât de mari sunt progresele bifate în această direcţie.

Întrebaţi cum văd progresele din propria ţară, românii participanţi la studiu consideră că România a parcurs deja 40,5% din tranziţia către sursele regenerabile de energie, dar respondenţii din alte ţări cred că ţara noastră a parcurs abia o treime din drum.

Totuși, britanicii privesc cu încredere tranziţia României către sursele „verzi”, apreciind ca ţara a parcurs peste 40% din drum, iar respondenții din Turcia sunt extrem de optimiști, apreciind că România a făcut progrese serioase, respectiv a parcurs 56,7% din drumul către sursele regenerabile. De cealaltă parte, danezii și germanii sunt mult mai rezervați, considerând că România abia a parcurs 25-26% din procesul de tranziţie către o energie din resurse regenerabile.

Germanii sunt pesimişti și în autoevaluare. În medie, respondenţii din celelalte state europene cred că tranziţia energetică a Germaniei este aproximativ 65% completă, în timp ce germanii înşişi consideră că au parcurs abia jumătate din drum.

Dar cum văd românii progresele făcute de celelalte ţări care s-au angajat în acest proces? Cei chestionaţi au situat pe primul loc Suedia, considerând că tranziţia pieţei de energie suedeze către utilizarea resurselor regenerabile ar fi 73,4% completă. Germania este plasată pe locul al doilea cu doar 0,2 puncte procentuale în urma Suediei, urmată de Danemarca cu 73,1%.

La o medie europeană, Suedia, Danemarca şi Germania au ocupat primele trei poziţii în clasamentul celor mai avansate ţări în procesul de transformare a sistemului energetic. Acestea sunt urmate de Marea Britanie, Franţa, Italia, Cehia şi Ungaria, în timp ce Turcia şi România sunt ultimele clasate.

Rezultatele sondajului fac parte din studiul "Living in Europe", pentru care E.ON şi Kantar EMNID au chestionat aproximativ 10.000 de persoane din Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, România, Suedia, Turcia şi Marea Britanie.