Românii privesc cu optimism progresele țării în tranziția către utilizarea energiei din surse regenerabile și consideră că deja s-a parcurs aproape jumătate din acest drum, se arată într-un sondaj realizat de E.ON și Kantar EMNID în 10 țări

Nu de aceeași părere sunt însă locuitorii altor state europene. Respondenții au fost întrebați cum apreciază că s-au mișcat lucrurile în propria țară, dar și despre cum percep progresele înregistrate de alte țări.

Țările europene și-au fixat obiective ambițioase privind trecerea de la producția de energie bazată pe surse convenționale (cărbune, gaz etc) la cea din surse regenerabile (fotovoltaice, eoliene sau hidro), dar una din întrebările momentului este cât de mari sunt progresele bifate în această direcție.

Întrebați cum văd progresele din propria țară, românii participanți la studiu consideră că România a parcurs deja 40,5% din tranziția către sursele regenerabile de energie, dar respondenții din alte țări cred că țara noastră a parcurs abia o treime din drum.

Totuși, britanicii privesc cu încredere tranziția României către sursele „verzi”, apreciind ca țara a parcurs peste 40% din drum, iar respondenții din Turcia sunt extrem de optimiști, apreciind că România a făcut progrese serioase, respectiv a parcurs 56,7% din drumul către sursele regenerabile. De cealaltă parte, danezii și germanii sunt mult mai rezervați, considerând că România abia a parcurs 25-26% din procesul de tranziție către o energie din resurse regenerabile.

Germanii sunt pesimiști și în autoevaluare. În medie, respondenții din celelalte state europene cred că tranziția energetică a Germaniei este aproximativ 65% completă, în timp ce germanii înșiși consideră că au parcurs abia jumătate din drum.

Dar cum văd românii progresele făcute de celelalte țări care s-au angajat în acest proces? Cei chestionați au situat pe primul loc Suedia, considerând că tranziția pieței de energie suedeze către utilizarea resurselor regenerabile ar fi 73,4% completă. Germania este plasată pe locul al doilea cu doar 0,2 puncte procentuale în urma Suediei, urmată de Danemarca cu 73,1%.

La o medie europeană, Suedia, Danemarca și Germania au ocupat primele trei poziții în clasamentul celor mai avansate țări în procesul de transformare a sistemului energetic. Acestea sunt urmate de Marea Britanie, Franța, Italia, Cehia și Ungaria, în timp ce Turcia și România sunt ultimele clasate.

Rezultatele sondajului fac parte din studiul "Living in Europe", pentru care E.ON și Kantar EMNID au chestionat aproximativ 10.000 de persoane din Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, România, Suedia, Turcia și Marea Britanie.