Țările din UE au pierdut 137 de miliarde de euro în 2017, prin neîncasarea unor venituri reprezentând TVA. România e ”campioană”, având cel mai mare deficit de încasare a TVA, 36 % din veniturile din TVA preconizate nefiind încasate în acel an.

Potrivit unui studiu publicat joi de Comisia Europeană, statele membre UE au pierdut 137 de miliarde de euro în 2017, prin neîncasarea unor venituri reprezentând taxă pe valoarea adăugată (TVA). Așa-numitul ”deficit de încasare a TVA” – sau diferența globală dintre veniturile din TVA preconizate și suma efectiv colectată – a scăzut într-o anumită măsură în comparație cu anii precedenți, însă continuă să fie foarte mare.

Acest deficit important de încasare a TVA evidențiază din nou necesitatea unei reforme cuprinzătoare a normelor UE în materie de TVA, astfel cum a fost propusă în 2017 de către Comisie, precum și necesitatea unei cooperări sporite între statele membre pentru a combate fraudele în materie de TVA și pentru a face ca normele să funcționeze pentru întreprinderile și comercianții care respectă legislația.

Deficitul de încasare a TVA măsoară eficacitatea măsurilor de asigurare a respectării normelor în materie de TVA și de asigurare a conformității în fiecare stat membru, deoarece oferă o estimare a pierderilor de venituri din cauza fraudelor și a evaziunii fiscale, a evitării obligațiilor fiscale, a falimentelor, a insolvențelor financiare, precum și a erorilor de calcul.

România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național, 36 % din veniturile din TVA preconizate nefiind încasate în 2017. Ea este urmată de Grecia (34 %) și Lituania (25 %).

Cele mai mici deficite sunt în Suedia, Luxemburg și Cipru, unde veniturile din TVA sunt deficitare în medie cu doar 1%.

În termeni absoluți, cel mai mare deficit de încasare a TVA, de 33,5 de miliarde de euro, a fost înregistrat în Italia.