Proaspăt-semnata Declarație de la Berlin stabilește principii pentru transformarea digitală a Europei și scenarii pentru impactul acesteia asupra societății.

Miniștrii europeni responsabili cu digitalizarea au adoptat, pe 8 decembrie, Declarația de la Berlin asupra Societății Digitale și a Guvernanței Digitale bazate pe Valori - Berlin Declaration on Digital Society and Value-Based Digital Government, la o conferință online găzduită de președinția germană a Consiliului UE.

Din partea României, Declarația a fost semnată de secretarul de stat, Chief Information Officer al Guvernului, Marian Murguleț.

Declarația de la Berlin reafirmă angajamentul liderilor europeni față de drepturile fundamentale și valorile europene și accentueză importanța serviciilor digitale publice. Astfel, sectorul public e considerat în textul Declarației un element esențial al Pieței Comune și un motor pentru soluțiile tehnologice inovative destinate serviciilor publice și provocărilor cu care se confruntă societatea.

În Declarație sunt accentuate șapte principii-cheie, care pot fi urmărite prin politici naționale și europene:

  • respectul față de drepturile fundamentale și valorile democratice în mediul digital;
  • participare socială și incluziune digitală;
  •  împuternicirea și alfabetizarea digitală, care permit tuturor cetățenilor acces la sfera digitală;
  •  creșterea încrederii în interacțiunile digitale cu autoritățile, prin creșterea securității;
  •  creșterea suveranității digitale și a interoperabilității;
  •  stimularea de sisteme și tehnologii inovative în sectorul privat, având oamenii în centru;
  •  cultivarea unei societăți digitale reziliente și sustenabile, în acord cuGreen Deal.

Comisia Europeană a salutat obiectivele nominalizate de Statele Membre în Declarație și a anunțat că le va susține prin inițiative la nivel european.

Vicepreședinta Margrethe Vestager a spus: „Declarația de la Berlin reprezintă digitalizarea europeană - bazată pe valori comune și mereu având în vedere creșterea calității vieții. Salut acest parteneriat puternic și abia aștept să lucrăm împreună pentru transformarea digitalizării sectorului public într-o realitate care să ajute companiile și oamenii. ”

Comisarul pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, a adăugat: „Declarația de la Berlin e un pas important către o modernizare rapidă, inclusivă și cooperativă a sectorului public.”

Secretarul de stat Marian Murguleț a declarat pentru EURACTIV.ro că România a contribuit la textul Declarației în legătură cu promovarea educației digitale a cetățenilor: „România a susținut continuarea adoptării de măsuri concrete ce contribuie activ la îmbunătățirea abilităților de alfabetizare media și a competențelor digitale ale cetățenilor, în scopul unei bune integrări a acestora în ecosistemul digital.  

Obiectivul vizat este acela de educare a generațiilor actuale și viitoare pentru a dezvolta abilitățile necesare utilizării cu încredere a aplicațiilor și serviciilor digitale, astfel încât tehnologia să contribuie la o reală bunăstare psihologică și fizică a cetățenilor europeni, într-o societate digitală sustenabilă.”

Dr Markus Richter (în fotografie, la semnarea Delarației), secretar de stat la Ministerul Federal de Interne al Germaniei și Comisar pentru tehnologia Informației al Guvernului Federal a spus: „Prin adoptarea Declarației de la Berlin arătăm că transformarea digitală din Europa trebuie să se bazeze pe valori democratice și principii etice. Declarația de la Berlin este, de aceea, atât o busolă bazată pe valori cât și un răspuns la întrebarea legată de felul de schimbare digitală pe care ne-o dorim în societate.”

Declarația vine la trei ani după cea de la Talinn, legată de eGovernment, care a susținut principiile-cheie ale serviciilor publice digitale introduse de eGovernment Action Plan 2016-2020.

Declarația de la Berlin duce mai departe principiile de la Talinn, care puneau utilizatorul în centrul politicilor, și accentuează rolul de pionier al administrațiilor publice - ele sunt cele care pot conduce transformarea digitală a societății.

La rândul ei, Declarația de la Talinn a mers pe urmele Declarației de la Malmö semnată în 2009, care cerea progrese în modernizarea administrațiilor publice din Europa și crearea de eServicii transfrontaliere, eProcuremet și identificare electronică (eID).