Primul contract cu finanțare din PNRR, Componenta C6 Energie, a fost semnat miercuri între Ministerul Energiei și Primăria Constanța.

Contractul are ca obiect finanțarea din fondurile PNRR proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”.

Concret, este vorba despre construcția unei unități de producție a energiei electrice și termice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, pe gaze.

"Soluția de cogenerare propusă satisface toate cerințele impuse prin Directiva de eficiență energetică privitoare la randamentul global, economia de energie primară și reducerea emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră și a celor poluante, precum și toate exigențele prevăzute în programele de finanțare actuale, inclusiv încadrarea sub limita de emisie specifică raportată la energia utilă produsă, de 250 g CO2/kWh, fără a fi necesar aportul vreunui gaz combustibil cu emisii de CO2 scăzute (cum ar fi hidrogenul verde)", a transmis Ministerul Energiei.

Valoarea totală a proiectului este de 742.921.672 lei, din care valoarea maximă eligibilă nerambursabilă este de 430.696.492 lei.

După semnarea contractului, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Nicolae Ciucă a declarat că toate țintele și jaloanele, asumate până la finalul lunii decembrie, au fost îndeplinite pentru pregătirea transmiterii lor către Comisie în vederea acordării celei de-a doua cereri de plată prin PNRR.

A doua cerere de plată se ridică la 2,8 miliarde de euro, care se adaugă la prefinanțarea de 3,7 miliarde euro și prima tranșă deja încasată de România, în valoare de 2,6 miliarde euro.