Ministerul Apărării salută semnarea de către Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții a contractului de achiziționare în comun, a până la 1.000 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele de rachete sol-aer PATRIOT.

Sistemele se află în dotarea Germaniei, Țărilor de Jos, României și Spaniei.

În acest sens, NSPA a atribuit un contract către Compania COMLOG / Germania, pentru fabricarea rachetelor în Europa, care vor fi omologate printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) de către Guvernul Statelor Unite ale Americii.

În cadrul acestei achiziții multinaționale consolidate, care utilizează principiile Inițiativei Europene de Apărare Aeriană ESSI (European Sky Shield Initiative), România va achiziționa un număr de 200 de rachete PAC-2 GEM-T.

Ministerul Apărării Naționale a solicitat și a obținut aprobarea Parlamentului României pentru participarea la acest program comun de achiziții, costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale armatei noastre fiind de 1,09 mld EUR, fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS.

„Această achiziție demonstrează că Alianța are soluții adecvate și adaptate situației de securitate cu care ne confruntăm în estul Europei, odată cu declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Consider că acest proiect este un succes, un model de cooperare între aliați, și un exemplu de dezvoltare a capacităților de producție pentru apărare care merită replicat la nivelul Europei”, a declarat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. 

De asemenea, ministrul Tîlvăr a arătat că pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României, Ministerul Apărării Naționale va continua demersurile pentru achiziția de echipamente militare și muniții de ultimă generație.  

„Programele de înzestrare aflate în derulare sau în pregătire vor contribui la dezvoltarea și menținerea de către Armata României a unor capabilități de apărare robuste și reziliente, credibile, interoperabile, flexibile și eficiente. România își îndeplinește cu consecvență angajamentele asumate ca urmare a calității de stat membru NATO și UE și contribuie la implementarea unor măsuri eficiente pentru descurajarea oricărei agresiuni la adresa spațiului euroatlantic și articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale și viitoare ale mediului de securitate”, a menționat Angel Tîlvăr.