Guvernul vrea să crească, de la 1 decembrie, salariul minim. Circa 60% dintre angajații din sectorul privat sunt plătiți cu minimul pe economie.

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) a anunțat luni că intenția Guvernului de a majora din nou salariu minim „aleatoriu și fără un studiu de impact prealabil” va duce la regândirea modelului de business în rândul comunității germane de business din România, ceea ce poate însemna că unele companii germane din România – mai ales cele din industria prelucrătoare – își vor reduce anumite activități sau pe viitor vor renunța complet la ele.

Duminică, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie, de la 1.900 de lei în prezent, acesta urmând să fie diferențiat în funcție de studii și vechime. Astfel, salariul minim pe economie va fi de 2.080 de lei, iar pentru cei cu studii superioare sau care au minim 15 ani vechime va fi de 2.350 de lei.

„În ultimii 4 ani, salariul minim s-a dublat, fără însă ca productivitatea să poată ține pasul cu aceste creșteri. Pentru a se asigura că creșterea salariilor este legată și de creșterea productivității, este deosebit de important pentru companiile germane din România ca Guvernul României să investească masiv și urgent în educația profesională și universitară, dar și în proiecte de infrastructură”, se arată în comunicatul publicat de AHK, citat de News.ro.

Potrivit statisticilor publicate de Ziarul Financiar, 2,1 milioane din cei 3,5 milioane de angajați din mediul privat sunt plătiți în acte cu salariul minim pe economie. La nivelul întregii economii, adică incluzând și angajații din sectorul bugetar, proporția salariaților care primesc nivelul minim este de circa 46%.

AHK România a mai subliniat că este absolut necesar ca Guvernul să creeze pentru mediul economic condiții-cadru stabile și sustenabile din punct de vedere economic.

„Există pericolul ca, prin creșterea salariilor, odată cu creșterea importurilor, deficitul de cont curent să continue să crească, ceea ce ar duce la creșterea inflației respectiv la deprecierea leului. Efectele creșterii economice stimulate de consum sunt în pericol a se evapora. Rămâne un nivel crescut al prețurilor și al salariilor, dar în detrimentul atractivității amplasamentului investițional. De aceea pledăm pentru o corelare strânsă între creșterile salariale și creșterea productivității muncii”, se arată în comunicat

De asemenea, investitorii germani spun că ideile de diferențiere a salariului minim nu sunt oportune, deoarece nu întotdeauna diploma obținută se reflectă și în activitatea prestată. în timp ce legarea salariului minim de vechimea în muncă ar putea fi „chiar contraproductivă, pentru că respectiva categorie profesională va fi privită de angajatori ca fiind și mai puțin atractivă”.