În anul 2023, România a exportat în afara Uniunii Europene medicamente și produse farmaceutice în valoare totală de 327 milioane de euro, în timp ce importurile au avut o valoare de 659 milioane de euro, conform AGERPRES.

Exporturile UE de produse medicale și farmaceutice în țările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, comparativ cu 2022, în timp ce importurile au crescut cu 6,1%, arată datele publicate de Eurostat.

România a contribuit cu 1,3% din totalul exportului de medicamente și produse farmaceutice, în timp ce importurile au reprezentat la 17,9% din importurile totale ale UE, cel mai ridicat nivel. 

În urma comerțului cu medicamente și produse farmaceutice, balanța comercială a UE s-a cifrat la 158 de miliarde de euro, a doua cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată, după vârful de 174 miliarde de euro înregistrat în 2022.

 În cazul celorlalte state membre, Germania (43 de miliarde de euro) și Irlanda (31 de miliarde de euro) au înregistrat cele mai mari exporturi. Comparativ, Ungaria a avut un excedent de 882 milioane de euro de pe urma comerțului extra-UE cu medicamente și produse farmaceutice, iar Bulgaria un excedent de 333 milioane de euro.

Topul importatorilor de medicamente și produse farmaceutice este condus de Belgia (26 de miliarde de euro), urmată de Germania (20 de miliarde de euro) și Țările de Jos (16 miliarde de euro).

România, Slovacia, Malta, Estonia și Cehia au fost singurele state membre cu deficite comerciale de pe urma acestor schimburi, în frunte fiind România, cu un deficit de 332 milioane de euro.