România pierde anual mai mult de o treime din banii pe care ar trebui să-i încaseze din TVA, arată un raport al Comisiei Europene.

La nivelul Uniunii Europene, pierderea de venituri din TVA a fost de circa 134 de miliarde de euro în 2019.

Aceste venituri sunt pierdute atât din cauza fraudei și evaziunii fiscale, a practicilor de evitare și optimizare a TVA, cât și a falimentelor și a insolvențelor financiare, precum și din cauza erorilor de calcul și a erorilor administrative. 

Pierderile de venituri din TVA au un impact extrem de negativ asupra cheltuielilor pe care administrațiile publice le alocă bunurilor și serviciilor publice de care depindem cu toții, cum ar fi școlile, spitalele și transporturile, menționează Comisia Europeană.

În contextul actual al economiei europene însă, Comisia notează și un potențial efect pozitiv în domeniul neîncasării TVA, întrucât statele membre depun eforturi pentru a acoperi datoria contractată în timpul redresării inițiale în urma pandemiei de COVID-19 sau pentru a ridica nivelul ambițiilor în materie de finanțare a combaterii schimbărilor climatice.

Concret, deficitul de încasare a TVA în UE a scăzut cu aproape 6,6 miliarde de euro, ajungând la 134 de miliarde euro în 2019. Rezultatul este o îmbunătățire semnificativă față 2018, când deficitul a scăzut cu doar 4,6 miliarde de euro, dar Comisia atrage atenția asupra necunoscutei aduse de pandemia de COVID-19, respectiv asupra efectelor cuantificabile ale acesteia asupra cererii consumatorilor și, prin urmare, a veniturilor din TVA în 2020.

România este, la mare distanță, campioană la neîncasarea TVA

În 2019, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național, cu o pierdere de 34,9% din veniturile din TVA, urmată de Grecia (25,8%) și Lituania (23,5%). Cele mai mici deficite au fost înregistrate în Croația (1%), Suedia (1,4%) și Cipru (2,7%). În termeni absoluți, cele mai mari deficite de încasare a TVA au fost înregistrate în Italia (30,1 miliarde de euro) și Germania (23,4 miliarde de euro), a precizat Comisia Europeană.

În cazul României, deficitul de încasare al TVA înseamnă un minus de peste 7,4 miliarde de euro la veniturile bugetare. Mai mult, deși tendința europeană este de reducere a deficitului de încasare, acesta a crescut în România, față de 2018, cu 2,3 puncte procentuale. În 2018, deficitul de încasare al TVA fusese de 32,7%, adică un minus de 6,2 miliarde de euro în venituri.