Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță că marți s-a semnat Memorandumul de înțelegere pentru încurajarea cooperării între Transgaz (România), Bulgartransgaz (Bulgaria), FGSZ (Ungaria), Eustream (Slovacia) și SOCAR (Azerbaijan).

Potrivit unei postări pe Facebook a ministrului Popescu, documentul de cooperare a fost semnat și de către Rossen Hristov, ministrul Energiei din Bulgaria, Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, reprezentat de către Karel Hirman ministrul Economiei din Slovacia și de Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, în cadrul unei ceremonii organizată la Sofia, la care au participat și președintele bulgar Rumen Radev, președintele Republicii Azerbaijan, Ilham Aliyev, și comisarul european pentru Energie Kadri Simson.

"Prin întârirea cooperării asigurăm diversificarea rutelor de aprovizionare și furnizarea de cantități suplimentare de gaze naturale din Azerbaidjan către UE prin intermediul coridorului de transport existent al Inelului de solidaritate. Înțelegerea de astăzi arată, din nou, că este ireversibil procesul prin care renunțăm la dependența de gazul rusesc", a scris Virgil Popescu.

El a adăugat că a propus să se lanseze Memorandumul deschis pentru ca și alte state din regiune sa se alăture, cum ar fi Turcia, Republica Moldova sau Ucraina.

"Interconectarea s-a dovedit că nu este doar o măsură de solidaritate, ci un instrument pentru asigurarea aprozivionării și securității energetice", a conchis ministrul.