CIS a lansat ediția din 2022 a proiectului Va Urma cu participarea Prim-ministrului României, domnul Nicolae Ciucă, împreună cu membrii ai Guvernului și Parlamentului, ai instituțiilor internaționale și liderii din domeniul economic.

Evenimentul a reprezentat un prim pas în setarea unor direcții de țară care să fie agreate și susținute de autorități, instituții internaționale reprezentative și mediul de afaceri. 

Conform comunicatului de presă al CIS din 8 septembrie 2022, proiectul Va urma, inițiat de Consiliul Investitorilor Străini (CIS) a început în 2016 și propune un model economic ce poate conduce la plasarea României în top 10 economii din Europa până în anul 2040.

Obiectivele și recomandările din Va Urma se suprapun și sunt complementare cu o parte din măsurile anunțate de Guvernul României, cu țintele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și totodată, converg cu recomandările de țară pentru România ale Uniunii Europene. 

România, precum și alte țări UE, se confruntă în perioada aceasta cu mai multe provocări în plan economic: inflație ridicată, criza din piața energiei, dezechilibre macroeconomice (deficit de cont curent și bugetar). Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră că răspunsurile pentru redresare trebuie să urmărească nu doar perioada imediat următoare, ci să pregătească și economia viitorului.