Ministerul Apărării Naționale din România a acordat firmei turcești de apărare Baykar un contract în valoare de 321 de milioane de dolari pentru achiziționarea de vehicule aeriene fără pilot TB2 (Bayraktar), conform unor documente recent publicate.

Această mișcare vine după ce MApN și-a anunțat intenția în luna august a anului trecut de a achiziționa trei drone TB2 pentru suma de aproximativ 300 de milioane de dolari. Achiziția mi trebuie aprobată de către Parlament, scrie defensenews.com.

"Sistemele UAS (Unmanned Aircraft System, adică sistem de aeronave fără pilot - n.r.)  urmează să fie achiziționate pentru Forțelor Terestre Române. Fiecare sistem include șase platforme aeriene cu capacități de angajare a țintelor (un total de 18 drone), iar programul implică, de asemenea, achiziționarea unui pachet inițial de suport logistic, instruire și echipament necesare", a declarat Ministerul într-un comunicat la momentul respectiv.

În această săptămână, site-ul Tenders Electronic Daily, o versiune online a Suplimentului la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene dedicat proiectelor de achiziții publice, a publicat anunțul oficial de atribuire a contractului către producătorul turc pentru producția acestor sisteme.

Dronele urmează să fie livrate la Timișoara, unde Forțele Aeriene Române au Baza 93 Aeriană care găzduia avioane MiG-23 înainte de a fi retrase din uz. Odată primite, România va deveni a doua țară din UE după Polonia care operează drone Bayraktar și a treia țară membră NATO din Europa care le comandă în afara Turciei.

Aceste achiziții urmează să contribuie la ambițiile stabilite ca parte a transformării Armatei Române până în 2040, care urmărește să ofere forțelor noi echipamente militare și sisteme de armament care asigură flexibilitate, conștientizare extinsă a situației și putere de foc crescută.

România intenționează să-și crească bugetul de apărare la 2,5% din PIB în 2023, dup[ ce ]n 2022 am alocat aproximativ 6 miliarde de dolari pentru cheltuieli de apărare.

Pe 11 aprilie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să cumpere avioane de luptă americane F-35.

"Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansați, capacitate de schimb de informații criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât și cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaționale a câmpului de luptă, precum și cu muniții inteligente de înaltă precizie, permit realizarea și menținerea superiorității aeriene, condiție obligatorie pentru asigurarea suveranității în spațiul aerian național și, la nevoie, pentru apărarea acestuia", a transmis, atunci, Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Totuși, șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, a afirma apoi că România va putea cumpăra avioanele de luptă F-35 abia după 2030. Informațiile legate de preț vor fi discutate în momentul în care va fi primit un răspuns din partea SUA.