România a emis noi obligațiuni pe piața internațională care îi oferă confortul de a putea finanța în acest an toate cheltuielile din buget fără să existe probleme în perioada următoare, a explicat Florin Cîțu, ministrul finanțelor.

România a atras 3,3 miliarde euro de pe piețele externe de capital prin două emisiuni de obligațiuni lansate în 19 mai - 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% și o rată de dobândă de 2,750% pe an și 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% și o rata de dobândă de 3,624% pe an.  Fondurile aferente acestei tranzacții au intrat în conturile Trezoreriei marți, 26 mai, a anunțat Ministerul Finanțelor Publice.

„Această emisiune de obligațiuni ne oferă nouă confortul ca în acest an să putem să finanțăm toate cheltuielile pe care le avem în buget fără să existe probleme în perioada următoare”, a spus Florin Cîțu.

Ministrul a menționat că finanțarea unui deficit bugetar de aproape 7% din PIB, fără a cere ajutorul vreunei instituții internaționale, reprezintă o premieră pentru România.

„În ceea ce privește viitorul, bineînțeles că ne uităm în continuare la a ieși pe piețele internaționale pentru a finanța deficitul bugetar și vreau să vă spun că ceea ce a reușit acest Guvern, să finanțeze un deficit bugetar de aproape 7% din PIB, fără să ceară ajutorul unei instituții internaționale, fără să fim într-un acord cu vreo instituție internațională, reprezintă o premieră pentru România și pentru foarte multe țări din lume”, a susținut Cîțu.

Ministrul finanțelor a subliniat că efectul măsurilor fiscale pentru buget înseamnă, în doar două luni și jumătate, aproape 1,5% din PIB, un efort enorm pentru a susține mediul economic din România în această perioadă. Printre măsurile adoptate se numără suspendarea executărilor silite, prorogări ale unor termene pentru declararea și plata obligațiilor către stat, extinderea rambursării TVA cu control ulterior sau bonificații pentru plătitorii de taxe.