România a urcat șase poziții în topul global al competitivității realizat de Forumul Economic Mondial pentru perioada 2015-2016, de pe poziția 59 pe 53.

Forumul Economic Mondial a inclus în raportul competitivității globale 2015-2016 un număr de 140 de țări din întreaga lume, pe baza unor criterii precum instituțiile publice, mediul macroeconomic, inovație, evoluție tehnologică, eficiența pieței muncii și dezvoltarea pieței financiare.

Scorul general obținut de România este de 4,32 puncte (în creștere față de 4,30 puncte anul trecut) pe o scară de la unu la șapte.

Potrivit autorilor raportului, România are scoruri mici la indicatorii privind sofisticarea afacerilor (unde se clasează pe locul 88 în lume), dar și la instituții și infrastructură (ambele locul 86 în lume). Pe de altă parte, România se clasează cel mai bine la capitolul mediu macroeconomic, unde ocupă locul 34 în lume, și mărimea pieței, locul 43.

Înaintea României se află state precum Cehia (31), Polonia (locul 41), Rusia (45) și Turcia (51). În schimb, România s-a clasat înaintea unor țări precum Bulgaria (54), Slovenia (59), Ungaria (63) și Slovacia (67).

Lider mondial pentru al șaselea an consecutiv în clasamentul Forumului Economic Mondial, cu un scor de 5,8 puncte, este Elveția, urmată de Singapore, SUA, Germania, Olanda, Japonia, Hong Kong, Finlanda, Suedia și Marea Britanie.

Pe ultimele poziții din perspectiva competitivității se situează Mauritania (locul 138 cu 3 puncte), Ciad (locul 139) și Guineea (locul 140 cu 2,8 puncte).

Pe ansamblu, raportul anual publicat de Forumul Economic Mondial susține că țările din întreaga lume suferă de pe urma încetinirii ritmului de creștere a productivității care afectează expansiunea economică.

Raportul subliniază că avansul economiei mondiale nu pare să revină la nivelul de dinaintea crizei financiare globale din 2007/2008. În plus, incertitudinile legate de încetinirea economiilor emergente, în special China, ar putea modifica traiectoria de creștere a economiei mondiale.

Textul integral poate fi consultat aici.