Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a anunțat marți că va începe discuțiile privind aderarea cu șase state candidate, între care se numără și România. România și-a depus candidatura în urmă cu 18 ani.

Guvernul de la București a salutat decizia Consiliului OCDE privind lansarea negocierilor de aderare cu România, menționând că astfel România se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, unanim împărtășit și asumat constant la cel mai înalt nivel al statului: obținerea statutului de membru al OCDE.

„Apartenența la OCDE va consolida profilul internațional al României și va asigura acces la expertiza unui organism internațional apreciat pentru calitatea studiilor economice și a evaluărilor politicilor publice. Va oferi, totodată, oportunitatea de a participa în mod direct, alături de ceilalți membri, la stabilirea reglementărilor internaționale în domeniul bunei guvernanțe economice”, se arată într-un comunicat al Executivului.

OCDE va elabora o foaie de parcurs pentru un complex proces de evaluare pre-aderare, dacă statul candidat va confirma că aderă la valorile, viziunea și prioritățile organizației, a precizat OCDE într-un comunicat.

„Salut călduros decizia OCDE de astăzi de deschidere a negocierilor de aderare cu România. Mulțumesc secretarului general Mathias Cormann și statelor membre pentru susținerea candidaturii României! Rămânem angajați să atingem obiectivul aderării la OCDE, cu energie și determinare”, a scris președintele Klaus Iohannis într-un mesaj postat pe Twitter.

Etapa negocierilor va presupune o evaluare riguroasă a alinierii României la instrumentele și bunele practici ale OCDE, realizată de peste 20 de comitete tehnice ale organizației, în baza foii de parcurs. „Această etapă complexă și intensă va implica adoptarea unor măsuri într-un spectru larg de domenii, în spiritul valorilor OCDE și în beneficiul bunăstării cetățenilor. Procesul de aderare va impulsiona continuarea reformelor interne și îmbunătățirea politicilor în toate domeniile de activitate economică și socială, cu accent pe guvernanță publică, investiții și fiscalitate, dezvoltare sustenabilă, protecția mediului și acțiunea climatică, integritate publică și politici anticorupție, educație, tranziție digitală”, a precizat guvernul, care a subliniat că instituțiile sale sunt pregătite să coopereze activ cu structurile de lucru ale OCDE în vederea parcurgerii cât mai rapide a etapei negocierilor.

Alături de România, decizia de deschidere a negocierilor adoptată astăzi s-a referit și la Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru.

Decizia de intrare în OCDE este luată în unanimitate de Consiliul organizației care reunește cele 38 de state membre, care reprezintă principalele economii ale lumii, ce controlează peste 70% din producția și comerțul de la nivel internațional și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.

Aderarea la OCDE este un obiectiv strategic de politică externă, care a întrunit sprijinul transpartinic al guvernelor postdecembriste ale României, care și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004.