România a depozitat deja mai mult de jumătate din ținta asumată la nivel european, susține Guvernul. Dar România este mult în urma altor state europene, deși este unul dintre cei mai mari producători de gaze din UE.

Uniunea Europeană a stabilit ca depozitele de gaze naturale să fie umplute măcar în proporție de 80% până în noiembrie, pentru ca statele membre să aibă suficiente resurse pentru a depăși sezonul rece.

Guvernul a comunicat vineri că „graficul de alimentare a depozitelor de gaze naturale este în parametrii conveniți, România depozitând, deja, mai mult de jumătate din ținta asumată la nivel european, de 80 la sută, respectiv 43 la sută”.

„Este esențial să asigurăm cantitățile care să permită atât aprovizionarea cetățenilor, cât și derularea în bune condiții a activităților industriale. După începerea exploatării la Marea Neagră, care a suplimentat cu zece la sută capacitățile interne de producție de gaze naturale, eforturile instituțiilor și companiilor responsabile trebuie să se concentreze pe creșterea capacităților de producție, depozitare și extracție din depozite”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Dar multe state europene sunt mult mai avansate cu stocarea rezervelor, iar situația devine și mai complicată pe măsură ce Rusia își reduce livrările către Europa, invocând lucrări de reparații la conducte.

Potrivit, unei analize Europa Liberă, media europeană este de peste 55%, iar unele state au depășit deja un nivel de 90% de umplere a depozitelor de gaze.

Mai multe state membre UE se pregătesc pentru restrângerea ofertei și chiar pentru situația în care Rusia ar întrerupe total livrările.

În acest timp, guvernul de la București se laudă cu deschiderea primei noi facilități de extracție a gazului din Marea Neagră din ultimele trei decenii.