Ministra franceză a tranziției energetice, Agnès Pannier-Runacher, se va întâlni marți (28 februarie) cu doisprezece omologi la Stockholm pentru a discuta despre lansarea unei noi "alianțe nucleare" în cadrul UE, relatează EURACTIV Franța.

Pannier-Runacher se află luni și marți la Stockholm pentru discuții informale cu miniștrii energiei și transporturilor din UE.

Pe agendă se află viitoarea reformă a pieții europene de electricitate, o dezbatere privind securitatea energetică înainte de iarna 2023-2024, precum și competitivitatea industrială a blocului comunitar în ceea ce privește viitoarea politică energetică.

În acest context, Franța intenționează să aducă în discuție chestiunea energiei nucleare.

Potrivit biroului său, la reuniune vor participa Pannier-Runacher și 12 omologi europeni, precum și reprezentanși ai Comisiei Europene, pentru a discuta despre "o alianță nucleară" în Europa.

Cei 12 miniștri sunt din Bulgaria, Croația, Cehia, Finlanda, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia.


Un proiect pe care ministra franceză îl propune "din toată inima", pentru a susține "contribuția energiei nucleare la obiectivele noastre climatice și la securitatea energetică în Europa", conform termenilor folosiți de biroul lui Pannier-Runacher.

Deocamdată, ministerul nu a oferit detalii despre această alianță. O declarație comună ar fi în curs de examinare, dar nu era confirmată duminică.

Cu toate acestea, mesajul este clar: "să trimitem un semnal puternic în cadrul diferitelor discuții europene".

Lobby francez

În demersul său, Parisul speră să se bazeze pe ultimele victorii ale celor care pledează pentru energia nucleară.

Pe 9 februarie, Comisia pentru energie a Parlamentului European a recunoscut oficial hidrogenul produs prin utilizarea energiei nucleare ca sursă de energie cu emisii scăzute de carbon.

A doua zi (10 februarie), EURACTIV a dezvăluit că Franța și țările care susțin energia nucleară și-ar putea impune propunerea ca hidrogenul din energie nucleară să fie scutit de așa-numitele reguli de "adiționalitate" privind producerea hidrogenului din surse regenerabile, atâta timp cât producția "se situează într-o zonă în care intensitatea emisiilor este sub 18 gCO2eq/MJ".

În mod clar e cazul în Franța, unde întreaga rețea de electricitate este cu emisii scăzute de carbon datorită energiei nucleare.

Ministerul francez al tranziției energetice a cerut mai multă "coerență" în textele viitoare privind hidrogenul, în special în cadrul Directivei privind energia regenerabilă (RED3) aflată în curs de negociere la Bruxelles.

"Trebuie să aplicăm acum această logică obiectivelor noastre privind hidrogenul regenerabil din directiva RED3”, a spus Pannier-Runacher.

Anterior, biroul ministrei energiei a considerat "interesantă, inteligentă și rezonabilă" propunerea făcută de Pascal Canfin, președintele Comisiei de mediu a PE, de a introduce o "ponderare" a emisiilor scăzute de carbon pentru obiectivele de energie regenerabilă incluse în directiva RED3.

Parlamentarul francez Christophe Grudler a menționat pe 16 februarie o întâlnire la Bruxelles a lui Pannier-Runacher cu aproximativ douăzeci de europarlamentari, pentru a discuta contribuția energiei nucleare la obiectivele UE de decarbonizare.

Astfel, Franța profită de ultimele sale victorii la nivelul UE pentru a evidenția "contribuția energiei nucleare la obiectivele noastre climatice și la securitatea energetică în Europa", a spus biroul lui Pannier-Runacher.