România participă la prima întâlnire privind achizițiile comune de energie ale UE, la Sofia
Bulgaria organizează în 5 mai, la Sofia, primul grup de lucru regional, ce face parte din Platforma Energetică a Uniunii Europene de achiziții în comun a gazelor naturale, inițiativă lansată după invazia Ucrainei de către Rusia.
„România va participa la primul grup de lucru regional, ca parte din Platforma Energetică a UE de achiziții în comun a gazelor naturale, care va avea loc la Sofia, la data de 5 mai, pentru a discuta cu Bulgaria și partenerii noștri din regiune soluțiile pentru securitatea în aprovizionarea cu energie”, a anunțat luni ministrul energiei, Virgil Popescu, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
După ce Gazprom a întrerupt livrările de gaze naturale către Bulgaria și Polonia, Comisia Europeană și Bulgaria au agreat înființarea unui prim grup de lucru regional la Sofia pentru a analiza cererea de gaze și electricitate, fluxurile de energie și prețurile, precum și aspecte privind infrastructura energetică.
Miniștrii de energie din UE s-au întrunit luni la Bruxelles pentru a discuta situația energetică a Uniunii, după recenta decizie a Gazprom.
În marja reuniunii Consiliului pe teme de energie, Virgil Popescu a discutat cu Ditte Juul Jorgensen, director general al DG ENER din cadrul Comisiei Europene, despre proiecte concrete de infrastructură energetică, perspectivele de operaționalizare a exploatării gazelor naturale onshore de adâncime precum și offshore din Marea Neagră care pot aduce beneficii în materie de securitate energetică României și regiunii.
Anterior, ministrul precizase că a avut o întâlnire de lucru cu Kadri Simson, comisarul european pentru energie, pe teme referitoare la situația securității energetice la nivelul UE, diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare, investițiile planificate de România în sector, inclusiv din perspectiva valorificării potențialului rezervelor offshore din Marea Neagră.
„De asemenea, în contextul discuțiilor actuale legate de reducerea dependenței energetice de Rusia, am discutat despre modalitățile concrete de coordonare a acțiunilor viitoare la nivel european și, în paralel, de lansare a proiectelor regionale menite să identifice soluții alternative de aprovizionare cu energie”, a precizat Virgil Popescu.
Comentarii