În 2016, statele UE au pierdut venituri de aproape 150 de miliarde de euro din TVA, potrivit unui studiu publicat vineri de Comisia Europeană. Cea mai mare diferență între veniturile din TVA preconizate și suma colectată s-a înregistrat în România.

Așa-numitul ”deficit de încasare a TVA” indică diferența dintre veniturile din TVA preconizate și suma colectată efectiv. ”Deși statele membre au depus eforturi considerabile pentru a îmbunătăți colectarea Taxei pe Valoarea Adăugată, din cifrele de astăzi reiese că sunt necesare o reformă a sistemului TVA actual al UE și o mai bună cooperare la nivelul UE, astfel încât statele membre să poată utiliza la maximum veniturile din TVA în bugetele lor”, informează Comisia Europeană.

În termeni nominali, deficitul de încasare a TVA a scăzut cu 10,5 miliarde de euro, ajungând la 147,1 miliarde de euro în 2016, adică la 12,3 % din veniturile totale din TVA față de 13,2 % în anul precedent.

Performanțele individuale ale statelor membre variază încă în mod semnificativ.

Deficitul de încasare a TVA a scăzut în 22 de state membre, Bulgaria, Letonia, Cipru și Olanda înregistrând performanțe foarte bune, și anume o scădere de peste cinci puncte procentuale a pierderilor din TVA în fiecare dintre aceste patru țări. În schimb, deficitul de încasare a TVA a crescut în șase state membre: România, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia și Franța.

Și în 2015 și în 2016, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA din cele 28 de state membre.