România pierde 6% din produsul intern brut numai din cauza deficitului de talente, arată o analiză a companiei de consultanță PwC, care estimează că lipsa personalului calificat costă întreaga Uniune Europeană 324 de miliarde de euro anual.

Însă afacerile din Europa nu sunt afectate doar de lipsa de forță de muncă. „Companiile antreprenoriale din Europa consideră că gradul de reglementare şi birocraţia de la nivelul economiilor locale ameninţă într-o măsură mult mai mare dezvoltarea activităţii pe care o derulează, comparativ cu reglementările şi birocraţia  de la nivelul Uniunii Europene (UE)”, potrivit sondajului PwC European Private Business Survey.

În cadrul studiului, care a chestionat 2.447 de companii provenind din 31 de ţări europene, 39% dintre respondenţi apreciză că birocraţia de la nivel local este o provocare, faţă de 29% care considerau că cea de la nivelul Uniunii Europene pune probleme.

Prin urmare, 39% dintre respondenţi susţin că birocraţia din interiorul statelor este un obstacol, comparativ cu 29% care o consideră o provocare la nivelul UE. Competiţia (52%) şi deficitul de talente (43%) au fost indicate de cei chestionaţi drept cele mai mare ameninţări la adresa dezvoltării, mai presus de birocraţie şi reglementările interne.

„Reprezentanţii companiilor antreprenoriale consideră că, din perspectiva posibilităţilor de creştere şi dezvoltare, este foarte importantă angajarea de forţă de muncă bine pregătită. Întrebaţi care este problema principală cu care se confruntă, aceştia precizau lipsa capacităţii lor de a recruta personal calificat. În acest context, deficitul de talente generează costuri masive pentru regiune, estimate la 324 de miliarde de euro anual, reprezentând venituri pierdute pentru companiile antreprenoriale”, se menţionează în sondaj.

Ca o consecinţă directă, digitalizarea a fost menţionată drept o prioritate de către un procent modest dintre companiile antreprenoriale din Europa (31%), potrivit studiului.

Totodată, companiile antreprenoriale din Europa de Est au fost cele mai vocale când a venit vorba despre dificultatea de a angaja personal calificat.

Raportat la produsul intern brut, pierderile economice ca rezultat al deficitului de talente indică cifre îngrijorătoare pentru ţări precum Bulgaria (13,2%), România (6%), Polonia (5,7%), Malta (5,6%) şi Ungaria (5,2%). Aceste procente însumează 46,4 miliarde de euro, pierdute numai din această cauză. Cele mai afectate sunt sectorul construcţiilor şi al producţiei.

„România pierde anual 6% din PIB-ul naţional numai din cauza deficitului de talente. Disponibilitatea personalului calificat depinde de factori precum libera circulaţie a forţei de muncă, inclusiv uşurinţa obţinerii permisului de muncă pentru cetăţenii non-UE precum şi sisteme de educaţie care asigură absolvenţilor pregătirea corespunzătoare. Ar fi necesară modelarea sistemului de educaţie în concordanţă cu nevoile mediului de afaceri. Totodată, e de dorit o debirocratizare a relaţiei dintre stat şi contribuabil, secondată de investiţii în digitalizarea acestei interacţiuni, mai ales în condiţiile în care antreprenorii locali percep România ca având  cel mai înalt grad de birocraţie (80%) dintre toate ţările chestionate. În acelaşi timp, ar fi  necesare investiţii în dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii şi transport pentru a facilita dezvoltarea mediului de afaceri şi pentru a stimula investiţiile în noi servicii şi produse”, spune Mihai Aniţa, partener, liderul echipei integrate de servicii pentru companiile antreprenoriale la PwC România.

Deficitul de talente vine într-un moment în care rata şomajului scade în Europa. Nivelul şomajului în UE s-a îmbunătăţit din 2013 şi s-a oprit la 7,1% în februarie 2018, comparativ cu 8% în urmă cu un an.