Valoarea totală a taxelor plătite de contribuabilii români a scăzut în ultimii ani, dar consultanții avertizează că ar putea urma măriri de impozite.

România se clasează pe poziția 55 în clasamentul global PwC Paying Taxes 2016, elaborat de PricewaterhouseCoopers și Banca Mondială, care măsoară ușurința plății taxelor și impozitelor pentru o companie tipică în 189 de economii din întreaga lume.

„Faptul că România se clasează pentru al doilea an consecutiv în prima treime a clasamentului Paying Taxes este un lucru pozitiv. Prin reducerea CAS (contribuții la bugetul asigurărilor sociale) din toamna anului 2014, România a reușit să scadă rata totală de impozitare față de anul trecut de la 43,2% la 42%”, a spus Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România.

„Acest lucru subliniază necesitatea continuării în ritm susținut a reformelor înregistrate în ultimii ani, iar intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal va reprezenta un impuls semnificativ în acest sens”, a adăugat Mitroi.

Potrivit studiului PwC, rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor și contribuțiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, a fost de 42 la sută în România în ediția din acest an, sub media statelor din Europa Centrală și de Est (45 la sută) și aproape de media globală (40,8 la sută).

Pe de altă parte, chiar și cu reducerea taxei pe valoarea adăugată – la 9 la sută pentru produse alimentare din iunie și la 20 la sută rata generală de la 1 ianuarie 2016 – cota TVA va rămâne una dintre cele mai ridicate din lume. România se află în topul primelor zece țări la nivel global în privința TVA, în prezent de 24 la sută, pe primul loc clasându-se Ungaria, cu 27 la sută, potrivit unui studiu al consultanților KPMG. 

Excepție de la tendința mondială

Și totuși România face notă discordantă cu tendințele mondiale de creștere a impozitelor, remarcă Ramona Jurubiță, Partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice în cadrul KPMG România. Pe lângă reducerea CAS mai sus-menționată, KPMG notează măsurile de relaxare fiscală ce vor fi implementate în 2016 și 2017 (inclusiv tăierea TVA) în raportul Global Tax Rate Survey.

„Aceste reduceri de impozite au fost îndelung așteptate, pe fondul unui nivel deja ridicat de impozitare a veniturilor din salarii, în special pentru persoanele cu venituri reduse, în timp ce cota standard de TVA din România (24 la sută) este în prezent printre cele mai mari din regiune și chiar din lume”, a declarat Jurubiță.

„Cu toate acestea, la fel ca în majoritatea țărilor incluse in studiu, reducerile de impozit din România sunt însoțite de o lărgire a bazei impozabile și de o abordare mai agresivă a evaziunii fiscale, prin înăsprirea legislației anti-fraudă și prin intensificarea controalelor fiscale”, a adăugat reprezentantul KPMG.

Potrivit studiului KPMG, contribuabilii din România și din întreaga lume se pot aștepta să plătească impozite mai mari în anii următori, pe măsură ce guvernele își consolidează sistemele fiscale pentru a acoperi datoriile acumulate și pentru a plăti pentru o bunăstare socială crescută, și pe măsura intensificării eforturilor internaționale de a actualiza legislația fiscală la realitățile secolului XXI.

Deși cotele de impozitare nu se schimbă într-un mod alert, guvernele acționează în sensul lărgirii bazei de impozitare, extinzând gama de bunuri, servicii și activități care pot fi impozitate pentru a aduce venituri suplimentare. În același timp, facilitățile fiscale acordate în timpul recesiunii pentru a susține economia și pentru a încuraja consumatorii să cumpere, încep să fie retrase, arată studiul.