Ministrul energiei Sebastian Burduja anticipează creșterea consumului de gaze în România, deși în cadrul Consiliului UE de luni s-a ajuns la un acord politic cu privire la o recomandare de continuare a reducerii coordonate a cererii.

România nu anticipează reducerea consumului de gaze, mizând pe acoperirea lui din surse proprii de producție, "cu atât mai mult din 2027, după intrarea în producție a Neptun Deep, ceea ce va face din țara noastră primul producător de gaz din UE", a precizat ministrul energiei.

El a precizat că acordul la nivelul Consiliului e o recomandare, nu o obligație, în contextul nevoii unor state europene de reducere a dependenței față de gazul rusesc.

Burduja anticipează o creștere a consumului de gaze în România, atât prin "restartarea industriei îngrășămintelor chimice, cât și prin extinderea rețelelelor de distribuție a gazelor către populație prin programul Anghel Saligny".

Luni, Consiliul a ajuns la un acord politic cu privire la o recomandare de continuare a reducerii coordonate a cererii.

Deși siguranța aprovizionării în UE s-a îmbunătățit, este încă necesar să se continue reducerea cererii, pentru a se asigura un nivel suficient de înmagazinare a gazelor pentru iarna următoare.

Urmare a acordului politic la care s-a ajuns luni în cadrul Consiliului, statele membre sunt încurajate să își reducă în continuare consumul de gaze până la 31 martie 2025 cu cel puțin 15% față de consumul lor mediu de gaze din perioada 1 aprilie 2017-31 martie 2022.

Această recomandare va ajuta statele membre să ia măsuri adecvate de siguranță a aprovizionării până la transpunerea în 2025 a directivelor privind eficiența energetică și privind sursele regenerabile de energie, care vor antrena o reducere structurală a cererii în viitorul apropiat, îndeplinind în același timp obiectivele UE în materie de decarbonizare.