​SUA și România vor anunța marți planul de construcție în România a primei centrale cu reactoare nucleare de mici dimensiuni (SMR), cea mai nouă tehnologie nucleară civilă, a anunțat Casa Albă.

Centrala va fi construită în parteneriat cu NuScale Power și va include 6 module. Inițial vor fi create peste 3.700 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențial de a se ajunge la 30.000 pe măsură ce proiectul se va dezvolta, a precizat Casa Albă.

„Președintele SUA, Joe Biden, și președintele României, Klaus Iohannis, vor face astăzi un anunț important pentru viitorul energiei din țara noastră! România, în parteneriat cu SUA, vor colabora pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR). Cea mai recentă tehnologie nucleară civilă din Europa va fi în România. Pe lângă energie curată, prin intermediul acestui parteneriat se vor crea zeci de mii de locuri de muncă în SUA și în România”, a spus și ministrul interimar al energiei Virgil Popescu.

Acesta a precizat, într-un post pe Facebook, că va participa miercuri la conferința ONU pentru climă COP26, iar joi va finaliza acordul anunțat de cele două guverne, alături de secretarul american al energiei, Jennifer Granholm.

„În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept prima și singura tehnologie de tip SMR care a primit până în acest moment, aprobarea de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA - o etapă crucială în construirea și implementarea acestei tehnologii SMR”, a mai precizat ministrul.

Administrația Prezidențială a precizat că reactoarele vor fi construite până în 2028.

„România va include în sistemul național de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Având în vedere avantajele generate de lanțurile valorice care se vor crea în jurul acestei tehnologii, România dorește să participe la producerea avansată de Reactoare Modulare Mici în regiune, precum și la pregătirea resurselor umane și susținerea funcționării acestei noi tehnologii în alte țări, în condițiile în care tehnologia SMR asigură dimensionare adecvată și flexibilitate”, a transmis administrația de la Cotroceni după o întâlnire a președintelui Klaus Iohannis cu John Kerry, Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă și Membru al Consiliului Național de Securitate al SUA, în marja COP26.

Potrivit sursei citate, discuția dintre președintele României și oficialul american s-a axat pe cooperarea în ceea ce privește dezvoltarea, fabricarea și utilizarea tehnologiilor cu emisii scăzute de dioxid de carbon. „De asemenea, s-a discutat și despre consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energiei nucleare și regenerabile, precum și în ceea ce privește stocarea energiei și electrificarea transporturilor”, se arată în comunicat.

Încă din martie 2019, Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a anunțat că a semnat un Memorandum de Înțelegere cu NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informații tehnice și economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale. Scopul acestui memorandum este evaluarea dezvoltării, autorizării și construcției SMR ca o potențială soluție pe termen lung pentru România.

Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) și Nuclearelectrica au anunțat, în ianuarie 2020, acordarea de catre USTDA a unui grant nerambursabil în valoare de 1,27 milioane de dolari pentru finanțarea costului serviciilor de asigurare a asistenței tehnice aferente identificării și realizării unei evaluări preliminare a unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR în România, amintește Economica.net.