La câteva zile de la începutul anului, România încă nu știe când va avea definitivat un buget pentru acest an, în condițiile în care ar trebui să grăbească absorbția fondurilor europene.

Președintele Klaus Iohannis a criticat vineri lipsa unui proiect de buget, cerând explicații de la PSD.

„Este o problemă gravă. Am pus această întrebare în decembrie și o mai pun o dată. Unde este proiectul de buget? PSD a guvernat în tot acest timp. PSD a avut toate condițiile și trebuia să vină, conform legii în vigoare, până pe 15 noiembrie, cu proiectul de buget”, a spus Iohannis reporterilor prezenți la Palatul Cotroceni.

Președintele a făcut referire și la recenta schimbare de la vârful fiscului. „În loc să se ocupe de buget, fiindcă toată lumea are nevoie de bugetul pe anul în curs, pentru că deja este târziu, se ocupă de schimbat șefi de la ANAF și din alte poziții, lucru care mie îmi dă foarte mult de gândit. Probabil există probleme cu bugetul. Aceste lucruri trebuie să le explice de urgență PSD și să vină cu un proiect de buget", a spus Iohannis.

Partidul Național Liberal a depus vineri la sediul Avocatului Poporului o solicitare de sesizare a Curții Constituționale asupra OUG 114/2018, iar oficialii partidului au comentat că mediul privat este afectat de lipsa unui buget pentru că nu știe ce noi taxe și impozite ar putea apărea, sugerând astfel că ar urma și alte norme după măsurile fiscale incluse în Ordonanța amintită.

Ziarul Financiar scrie că primele calcule ale Ministerului de Finanțe arată că deficitul merge spre 5% din produsul intern brut în 2019, cu două puncte procentuale peste limita maxim acceptată de UE, de 3% din PIB.

Practic, România ar avea nevoie de venituri suplimentare la buget pentru a acoperi creșterile promise ale salariilor bugetarilor și pensiilor, în contextul în care creșterea economică a încetinit

ANAF a strâns în 2018, conform celor mai recente date, venituri de 245 miliarde de lei, cu 15% mai mult față de 2017, dar o creștere similară ar fi necesară și în 2019, potrivit ZF.

Calculul inițial al Finanțelor nu a inclus și măsurile fiscale introduse prin Ordonanța de Urgență 114, care introduce taxe noi pentru bănci, companii din energie, telecom și jocuri de noroc, din care guvernul ar putea strânge circa 7 miliarde de lei. Totuși, Guvernul are nevoie de a găsi circa 20 miliarde de lei, pentru a menține deficitul bugetar la doar 30 de miliarde de lei, adică 3% din PIB estimat pentru 2019 la 1.022 miliarde de lei.

Chiar dacă nu e prima dată când bugetul României nu este adoptat la timp, întârzierea din acest an este ieșită din comun, dat fiind că nici măcar un draft nu a fost făcut public până acum, deși, potrivit Legii finațelor publice, bugetul pentru anul următor ar fi trebuit prezentat încă din octombrie și votat în noiembrie. În condițiile neadoptării bugetului, în ianuarie statul alocă 1/12 din bugetul anului anterior.

„Este o situație inadmisibilă (faptul că România nu are adoptată legea bugetului pe anul 2019 - n.r.), în condițiile în care România preia și Președinția Consiliului Uniunii Europene și ne face de râs în fața partenerilor noștri europeni, unde Guvernul României va trebui să conducă dezbaterile despre noul exercițiu financiar al UE, în condițiile în care nu este în stare, la începutul anului, să prezinte bugetul propriei țări”, a declarat Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL.

De la 1 ianuarie, România a preluat președinția rotativă a Consiliului UE, poziție din care va avea de gestionat inclusiv negocierile privind viitorul buget al Uniunii, după 2020. „Cică trebuie să gestionăm bugetul Uniunii Europene, dar nu suntem în stare să-l facem pe al nostru”, a comentat vineri fostul prim-ministru Victor Ponta.

În schimb, Ministerul de Finanțe nu a reacționat până la această oră la declarația președintelui Klaus Iohannis.