Comisia Europeană cere României să renunțe la „split TVA” - mecanismul de plată a taxei pe valoare adăugată ce este utilizat de circa 20.000 de companii, dar pe care Finanțele voiau anul trecut să-l aplice tuturor firmelor.

Comisia Europeană a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru aplicarea unui mecanism de plată defalcată a TVA și solicită țării să pună capăt acestui mecanism, a anunțat joi Executivul UE.

De la 1 ianuarie 2018, România aplică un mecanism alternativ de colectare a TVA în care impozitul este plătit într-un cont blocat separat, ceea ce creează o sarcină administrativă majoră pentru întreprinderile oneste care își desfășoară activitatea în aceasta țară. Această dispoziție este obligatorie pentru anumite întreprinderi, care trebuie să deschidă un cont bancar de TVA blocat separat.

Anul trecut, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care implementa sistemul la nivelul tuturor plătitorilor de TVA din țară, dar Parlamentul a modificat actul normativ, la inițiativa actualului ministru de finanțe, Eugen Teodorovici, pe atunci șef al Comisiei de Buget-Finanțe din Senat. 

Sistemul se aplică acum doar firmelor cu datorii la plata obligațiilor fiscale și celor aflați în insolvență, precum și câtorva sute de contribuabili care s-au înscris benevol în schemă, atrași de unele facilități oferite de autorități.

Practic, potrivit mecanismului, clienții companiilor care aplică split TVA trebuie să împartă plata facturii, achitând TVA separat în contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectată în contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA către trezorerie și către furnizorii săi.

Dar Comisia Europeană consideră că aceste măsuri contravin atât normelor UE în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât și libertății de a presta servicii (articolul 56 din TFUE).

În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele doua luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităților române.