România va avea gaze și din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră, susține Virgil Popescu, ministrul energiei, care a avut în ultima lună mai multe întâlniri cu oficiali din state producătoare de gaze naturale.

La nivel european sunt mai multe discuții referitoare a o posibilă interzicere a importurilor de combustibili fosili din Rusia, după ce armata rusă a invadat Ucraina. România este unul dintre statele membre UE care nu depinde atât de mult de gazele rusești, deoarece are o importantă producție locală, dar în ultimii ani importurile au acoperit o parte mai mare a consumului decât în trecut.

„România va avea gaze și din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră”, promite Virgil Popescu. „Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja, de către cei de la compania Black Sea Oil&Gas. Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul național de transport. Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus”, a scris ministrul pe Facebook.

Dar, pentru ca gazul din Marea Neagră să fie extras, este nevoie de schimbarea legislației privind exploatările offshore, modificare tergiversată deja de mai mulți ani. Pe lângă investiția Black Sea Oil&Gas, proiectul Neptun Deep este de asemenea blocat de introducerea unor modificări legislative încă din 2018. Între timp, americanii de la ExxonMobil s-au lăsat păgubași și au renunțat la proiect, dar tranzacția prin care partea lor în proiectul deținut împreună cu OMV este preluată de Romgaz nu s-a finalizat încă. 

„Cei de la Romgaz vor finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la cei de la Exxon. Prin această tranzacție, cei de la Romgaz preiau și tehnologia și contractele aferente pentru începerea lucrărilor, ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România”, a menționat Virgil Popescu.

În ultima lună, ministrul a avut mai multe întâlniri pentru a asigura surse alternative de energie, astfel încât dependența României de importurile din Rusia să se reducă. 

Cu două zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Virgil Popescu spunea că „nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie și gaze dacă va fi un conflict cu Ucraina. Importul de gaze poate fi direcționat repede prin celelalte rute, Giurgiu și Arad”. Între timp, s-a dovedit că importul din alte surse s-ar putea dovedi chiar mai problematic, deoarece alte state europene ar avea un deficit și mai mare de gaze dacă nu mai vin gazele din Rusia.

De aceea, România s-a preocupat de diversificarea rutelor de import al gazelor, având discuții privind importul de LNG (gaz natural lichefiat), din surse precum SUA sau Azerbaidjan, dar există probleme și cu interconectarea rețelelor europene.

„La vizita și la ședința comună de guvern cu Guvernul Greciei, am vorbit și am pus în discuție interconectorul între Grecia și Bulgaria pentru a operaționaliza coridorul vertical, pentru a putea avea acces și la gazul azer pe Coridorul Vertical și la terminalele de LNG din Grecia și la terminalele de LNG din Turcia pentru că diversificarea surselor de aprovizionare este o prioritate pentru România și pentru Europa”, spunea ministrul, în urmă cu două săptămâni, într-un briefing de presă susținut la sediul guvernului.

În acest timp, la nivel european sunt și voci care cer un embargo total asupra produselor provenite din Rusia, dar și state, precum Ungaria sau Germania, care au exclus o blocadă impusă produselor energetice, spunând că Europa nu îți poate asigura necesarul de energie fără importurile din Rusia.