Mniistrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat marți că Bucureștiul va cere Comisiei Europene modificarea draftului de Regulament privind emisiile de metan, deoarece România va suporta cele mai mari costuri dintre toate statele membre.

Regulamentul privind emisiile de metan presupune costuri de peste un miliard de euro pentru România, sumă care va fi resimțită de industrie și de consumatori.

"Vom discuta cu toate statele membre și cu toți actorii instituționali. "Ne vom lupta ca versiunea finală de Regulament să țină cont de aceste particularități ale României″, a spus ministrul Burduja, la Romanian International Gas Conference 2023, adăugând că va avea discuții cu toate statele membre și cu toți actorii instituționali. 

În decembrie 2022, Consiliul UE a ajuns la un acord cu privire la o propunere de monitorizare și reducere a emisiilor de metan în sectorul energetic, întrucât metanul este un gaz cu efect de seră puternic, responsabil pentru aproximativ 30% din încălzirea globală actuală. 

Propunerea introduce noi cerințe prin care se impune sectoarelor petrolului, gazelor și cărbunelui să măsoare, să raporteze și să verifice emisiile de metan (MRV) la cel mai înalt standard. 

Operatorii vor trebui să documenteze cu atenție toate puțurile și minele, să își monitorizeze emisiile și să ia măsuri de atenuare adecvate pentru a preveni și a reduce la minimum emisiile de metan în cadrul operațiunilor lor.

Sebastian Burduja a precizat că România trebuie să cartografieze și să monitorizeze peste 60.000 de sonde, acțiuni care vor afecta "competitivitatea economiei românești și în buzunarele românilor″, dacă se păstrează forma actuală a Regulamentului.

Al doilea mare producător de petrol și gaze din UE, România se numără printre țările Uniunii cu cele mai mari emisii anuale de metan raportate din sectorul energetic, conform unui studiu științific coordonat de Observatorul Internațional de Emisii de Metan al UNEP, Universitatea din Utrecht și Environmental Defense Fund.