În încercarea de a diversifica resursele energetice, ministrul energiei încearcă să convingă autoritățile azere să suplimenteze livrările de petrol și gaze către România.

Virgil Popescu, ministrul energiei, conduce o delegație română la un forum pe teme de petrol și gaze naturale organizat în capitala Azerbaidjanului, Baku.

„Alături de reprezentanții Transgaz si Romgaz am avut o nouă întâlnire de lucru cu reprezentanții companiei azere Socar. Punem la punct detaliile unei colaborări în vederea diersificării surselor, dar și a suplimentării aprovizionării cu petrol și gaze naturale pentru țara noastră. Totodată, le-am transmis că îi încurajez să își mărească prezența în România”, a scris Virgil Popescu, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a vorbit despre „relația puternică și solidă” dintre România și Azerbaidjan, menționând contactele bilaterale frecvente.

Încă dinainte de invazia Rusiei în Ucraina și sancțiunile ce au urmat, ministrul a încercat să găsească alte surse de energie pentru România, atât în jurul Mării Negre, cât și în Orientul Mijlociu. Dar contactele frecvente nu s-au materializat până acum și în contracte concrete.

Cu ocazia forumului de la Baku, Virgil Popescu spune că, în urma discuțiilor cu omologul său azer, „colaborarea dintre cele două state în domeniul energiei se conturează din ce în ce mai mult”. Ministrul a menționat și „disponibilitatea de a investi în proiecte comune pentru întărirea securității energetice și diversificarea surselor și rutelor de transport”  a partenerilor azeri.  

De altfel, ministrul anunțase că diversificarea rutelor de transport și aprovizionare va fi un subiect dezbătut în aceste zile alături de colegi și specialiștii din domeniu, pentru a găsi soluții pentru a întări securitatea energetică.

Azerbaidjanul a anunțat că își va majora în acest an exporturile de gaze către Europa la peste 10 miliarde metri cubi, de la 8,2 miliarde mc în 2021.

Ministrul azer al energiei, Parviz Shahbazov, a menționat că, pe termen scurt, prioritatea Guvernului de la Baku este dezvoltarea infrastructurii de export pentru a putea furniza gaze în Balcani, scrie Agerpres.

Coridorul Sud de gaze, care se aprovizionează din giganticul zăcământ Shah Deniz II, în sectorul azer al Mării Caspice, are o lungime de aproximativ 3.500 de kilometri și a devenit funcțional la 31 decembrie 2020.

Este format din gazoductul Transadriatic (TAP), ultimul tronson, care conectează gazoductul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) la frontiera turco-greacă Kipoi, traversează Grecia și Albania și Marea Adriatică și se termină în sudul Italiei.

Capacitatea TAP este în prezent de 10 miliarde mc anual, dar poate crește la 20 miliarde mc cu adăugarea a două stații de comprimare și modificarea celor existente.

Pentru a beneficia de pe urma gazelor din Azerbaidjan, dar și din alte surse, România are nevoie de finalizarea interconectorului dintre Bulgaria și Grecia. La Baku, Virgil Popescu a avu o întâlnire și cu ministrul energiei din Bulgaria, Alexander Nikolov, și cu ministrul adjunct al energiei și resurselor naturale al Turciei, Alparslan Bayraktar, pentru a discuta proiecte comune în energie, și despre rutele de transport și posibilitatea de aprovizionare a țării noastre cu gaz natural lichefiat (GNL).