România intenționează să pornească până la sfârșitul anului noi negocieri cu Fondul Monetar Internațional pentru un nou împrumut, mai flexibil, deși creditorii internaționali s-au împotrivit planului de reducere a taxelor începând cu 2016.

Într-un interviu pentru Bloomberg, ministrul de finanțe Eugen Teodorovici a spus că România nu are nevoie de banii FMI, dar că un acord de tip flexibil ar fi util ca o plasă de siguranță în caz de turbulențe financiare.

„Costurile de finanțare ale statului sunt foarte reduse acum, dar nu se știe niciodată”, a spus Teodorovici.

De altfel, și liderii partidelor politice au cerut guvernului să negocieze un nou acord.

Începând din 2009, România a avut trei acorduri consecutive cu UE și FMI, care au ajutat la consolidarea finanțelor publice și scăderea costurilor de finanțare, dar în ultimul an guvernul s-a contrat în repetate rânduri cu reprezentanții misiunilor de evaluare care nu erau de acord cu reducerile de taxe propuse de partea română.

Ca urmare, oficialii FMI și UE au plecat după ultimele vizite la București fără a finaliza evaluarea acordului, un împrumut stand-by cu caracter preventiv în valoare de 4 miliarde de euro. „Acordul nu este suspendat, va expira la sfârșitul acestei luni”, spune Teodorovici. „Acest lucru nu ne împiedică să discutăm un nou aranjament cu creditorii”.

În contextul în care situația economiei globale este tensionată din cauza problemelor din China și alte piețe emergente, parlamentarii români au manifestat totuși o prudență sporită și au limitat amploarea scăderilor de taxe în Codul Fiscal aprobat joi.