Mai mult, cetățenii din România au mai mare încredere în UE, decât în instituțiile naționale, potrivit sondajului Eurobarometru, ediția de primăvară, publicat joi de Comisia Europeană.

Românii sunt mai optimiști decât alți europeni în privința situației economice a UE, dar mult mai pesimiști când vine vorba de economia națională. Potrivit Eurobarometrului de primăvară, 31% dintre români consideră că se va îmbunătăți în următoarele 12 luni, peste media europeană de 21%. Dar numai 27% dintre români consideră că starea economiei naționale este una bună în prezent, față de o medie UE de 49%.

Românii au mai mare încredere în UE, respectiv 52% (față de doar 42% la nivel european), decât în instituțiile naționale, arată același studiu.

Doar 54% dintre români consideră că situația financiară a gospodăriei este bună, iar 42% au o părere similară despre locul de muncă, față de o medie europeană de 71%, respectiv 61%. La nivel national, principala problemă o reprezintă inflația/creșterea prețurilor și a costului vieții.

La nivelul UE, se remarcă totuși un optimism în legătură cu economia și o susținere puternică a monedei euro.

Pentru prima dată începând din primăvara anului 2007, opiniile pozitive cu privire la starea economiei naționale (49%) au depășit numărul opiniilor negative (47%). Nivelul de susținere pentru uniunea economică și monetară și pentru moneda euro rămâne cel mai ridicat de până acum, 74% dintre respondenții din zona euro exprimându-și sprijinul.

Încrederea în Uniunea Europeană este în creștere, situându-se la cel mai ridicat nivel începând din toamna lui 2010, iar majoritatea europenilor sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE (58%).

În continuare, migrația și terorismul sunt principalele preocupări ale europenilor, cu 38%, respectiv 29%. Dintre beneficiile politicilor europene, europenii se bucură cel mai mult de lipsa controalelor la frontieră sau reducerea numărului acestora cu ocazia călătoriilor în străinătate (53%), scăderea prețurilor pentru convorbirile telefonice efectuate într-o altă țară UE (48%), sporirea drepturilor consumatorilor la achiziționarea de produse sau servicii în altă țară din UE (37%) sau îmbunătățirea drepturilor pasagerilor de transport aerian (34%).

Libera circulație este susținută de 82% dintre respondenți, iar o politică de securitate și apărare comună este susținută de 75%.

Sondajul Eurobarometru standard din primăvara anului 2018 (EB 89) a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față desfășurate între 17 și 28 martie 2018. Au fost intervievate 33.130 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate din Balcanii de Vest, plus Turcia.